Azi, protest împotriva evacuării a 2.000 de romi la Baia Mare

1

Astăzi, între orele 14:30 și 16:30, în fașa Guvernului României, lângă Muzeul Antipa, vor ieși în stradă reprezentanți ai societății civile care vor sancționa acțiunile rasiste ale Primarului municipiului Baia Mare. Cherecheș a evacuat membrii comunităţii de romi din cartierul Craica şi i-a mutat într-un bloc amenajat în incinta societăţii CUPROM, unde 22 de copii şi 2 adulţi s-au intoxicat, în urma ingerării unor substanţe aflate în locuinţele ce le-au fost repartizate, necesitând spitalizarea.

La câteva zile după această acțiune, mama primarului, d-na Viorica Cherecheș, a mers însoţită de reprezentanţi ai Poliţiei Comunitare şi le-a cerut romilor să adune toate sticlele cu substanţe toxice, pentru ca acestea să fie mutate în alt loc. Romii au adunat toate recipientele cu substanţe chimice cu mâinile goale, fără nici un echipament de protecţie.

Organizatorii protestului cer Guvernului României să ia măsuri concrete în plan legal, administrativ şi politic pentru a stopa acţiunile îndreptate împotriva romilor ale Primăriei Baia Mare şi să informeze în mod public, în mod urgent, cu privire la măsurile dispuse.

Sunteți așteptați cu pancarte, fluiere, sloganuri antirasiste, idei democratice şi spirit civic!

De asemenea, toți cei care vor să se ia măsuri împotriva acestei măsuri discriminatoare sunt invitați să semneze o scrisoare prin care se solicită Uniunii Social Liberale să-i retragă sprijinul politic acordat primarului băimărean în funcție, Cătălin Cherecheș, ca urmare a măsurilor de segregarea luate de acesta în privința romilor din Baia Mare, măsuri care au pus în pericol sănătatea celor strămutați.

“Autoritățile locale de la Baia Mare au decis evacuarea a aproximativ 2000 de persoane de etnie romă din zona Craica și mutarea lor într-o clădire în care a funcționat un laborator chimic al unei foste uzine de prelucrare a minereurilor. Deși au fost promise locuințe sociale de urgență decente, în realitate romii au fost mutați într-o clădire nedecontaminată în care s-a lucrat cu substanțe chimice deosebit de periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit relatărilor din presa centrală și a rapoartelor unor organizații rome, nu au fost respectate normele minime de locuire, spațiile nu au fost amenajate corespunzător, în interiorul lor putându-se încă găsi recipiente utilizate în fostul laborator chimic. În data de 1.06.2012, câteva zeci de persoane care au fost mutate din Craica în blocul nr. 2 amenajat în incinta societății CUPROM s-au intoxicat, în urma ingerării unor substanțe aflate în “locuințele sociale” care le fuseseră repartizate, necesitând spitalizarea. De asemenea, zona în care au fost mutați, fostă platformă industrială, este în afara orașului, motiv pentru care considerăm că această decizie este una de segregare etnică și nu de integrare socială, cum o prezintă primarul din Baia Mare.

Reamintim că primarul Cătălin Cherecheș este autorul altei decizii discriminatorii: construirea unui zid în jurul unor blocuri locuite de romi din cartierul Vasile Alecsandri.

Considerăm că acțiunile domnului Cătălin Cherecheș încalcă drepturile fundamentale ale omului și că acesta pune în pericol sănătatea și viața a zeci de persoane. Atragem atenția și asupra faptului că măsurile prin care sunt segregați oameni pe criteriul apartenenței etnice și sociale sunt inacceptabile într-un stat membru al Uniunii Europene, care și-a luat angajamente concrete în privința îmbunătățirii situației romilor.

Retragerea sprijinului politic acordat primarului și candidatului la alegerile locale Cătălin Cherecheș este un gest de responsabilitate politică, prin care USL se delimitează de manifestările rasiste ale edilului. Solicităm conducerii USL o reacție publică de condamnare a situației create de candidatul Uniunii la Baia Mare și retragerea sprijinului politic pentru acesta”, se arată în scrisoarea redactată de Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch.


Un comentariu

  1. Ba, terminati cu prostiile cu integratea tiganilor.
    Poate in miscarea de integrare in absolut nimic ar avea o sansa. Ce procentaj de unguri lucreaza? Croati? Nemti? Nu stiu toate minoritatile din Romania, dar de curiozitate, sa vedem toate minoritatile – cati lucreaza vs. cati nu. Dupa aceste cifre, sa zica cineva ca romanii au ceva cu tiganii. Nu au suficient, zic eu.
    Si solutii moderne si umane gen tigani in alte tari vin trimisi in Romania. Noi unde ii trimitem ?? ca sa fim si noi democrati si non-antisemiti civilizati, umani.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger