Azi, persoanele seropozitive trăiesc cu 20 de ani mai mult decât în 2001

0

Potrivit unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru HIV şi SIDA (UNAids), durata medie de viaţă a unei persoane seropozitive a crescut semnificativ în ultimii 15 ani, fiind azi estimată la circa 55 de ani. Printre factorii care contribuie la acest progres se numără accesul mai larg la tratamente cu antiretrovirale, precum şi ieftinirea acestora.

 

stire-17-iul-sida

 

Dacă în 2001, mai puţin de 700.000 de persoane seropozitive aveau acces la tratament specific, în 2015, aproximativ 15 milioane de persoane primesc tratamente cu antiretrovirale. Această creştere este considerată una dintre cele mai mari realizări din istoria dezvoltării, politicilor de sănătate şi finanţare din lume, după părerea lui Michel Sidibé, director executiv UNAids. Costul unui an de tratament cu antiretrovirale a scăzut de la 12.750 de euro în anul 2000, la aproape 80 de euro, în prezent.

Cu toate acestea, există serioase semnale de alarmă, conform cărora lumea s-ar putea confrunta cu o reizbucnire a epidemiei de SIDA, în cazul în care guvernele nu cresc finanţările necesare terapiei şi nu îmbunătăţesc accesul la medicamente în următorii cinci ani. Peter Piot, director la London School of Hygiene and Tropical Medicine, spune că cele mai afectate zone, care prezintă un risc ridicat de infectare, trebuie să ia măsuri serioase pentru eliminarea discriminării legale şi sociale.

În acest moment, în lume trăiesc între 34,3 milioane şi 41,4 milioane de persoane seropozitive, dintre care între 24 de milioane şi 28,7 milioane trăiesc în Africa sub-sahariană. Numărul morţilor cauzate de SIDA a scăzut însă cu 48% în Africa, din anii 2000 încoace. De asemenea, numărul cazurilor de noi infectări a scăzut de la 3 milioane, în 2001, la 2 milioane, în 2014.

În România lui 2011, statisticile indică circa 16.000 de persoane seropozitive, însă ultimii ani au însemnat o precarizare a serviciilor de harm reduction în rândul consumatorilor de droguri injectabile, prin tăierea finanţărilor de stat, ceea ce face ca epidemia de HIV să fie o reală ameninţare pentru categoriile cele mai defavorizate.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

Premieră mondială: În Cuba nu se mai nasc copii cu HIV şi sifilis

Raport ONU: “Există speranţa să punem capăt epidemiei SIDA până în anul 2030″

Mister în calea înţelegerii virusului HIV, dezlegat de jucătorii de jocuri video

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger