Azi începe GayFest. Câteva evenimente de neratat

0

Cea de-a noua ediție a festivalului organizat în fiecare an de Asociația Accept pentru a susține și promova diversitatea începe astăzi cu o sesiune de Biblioteca Vie – ”cărțile” pe care le puteți împrumuta pentru a le cunoaște mai bine poveștile sunt persoane cu orientări sexuale diferite, de la gay, la trans, queer sau bisexuali.

 

 

Programul GayFest, care se va derula până duminică, vă rezervă documentare, sesiuni de discuții, expoziții, teatru, party-uri și, desigur, deja celebrul marș al diversității, la care sunteți așteptați sâmbătă, 30 iunie, la ora 17. Pentru cei deschiși și curioși să-și cunoască aproapele cu opțiuni sexuale și de gen diferite de mainstream-ul hetero, dar și pentru cei dispuși să-și pună prejudecățile la încercare, programul GayFest e foarte generos și poate fi consultat în întregime aici. Dintre toate evenimentele, iată câteva dintre recomandările noastre:

Roma Boys/Băieți Roma, film (Centrul Ceh, diseară la ora 20:00)

Filmul, care a câștigat premiul Televiziunii Cehe, atinge două puncte nevralgice când vine vorba de prejudecăți: homosecxualitatea și etnia romă. La proiecția de la Centrul Ceh va fi prezent și David Tiser, actorul principal din acest mediu-metraj, care va participa la discuții și va răspunde întrebărilor publicului.

Expoziție de Artă Comunitară (Home Mătăsari, marți, 26 iunie, ora 18)

De la fotografie, la grafică, film și modă: unele dintre cele mai reprezentative lucrări ale unor artiști din comunitatea LGBT din România vor fi expuse la Home Mătăsari. Printre autorii invitați la această sesiune, Oana Lohan, Miruna Boruzescu, Alexandra Carastoian, Lészay Izabella și mulți alții.

Conversații despre iubire I (Spațiul Platforma, miercuri, 27 iunie, ora 18) și II (Spațiul Platforma, joi, 28 iunie, ora 18)

Ce înțelegem prin iubire se schimbă, desigur, odată cu dinamica vremurilor, iar azi, mai mult ca niciodată, legătura dintre iubire și libertatea de a alege e o temă a cărei actualitate deschide și închide în egală măsură. Asociația Accept deschide cutia cu o întrebare esențială: ”Dacă libertatea de a alege este un drept al tuturor, înseamnă că putem alege pe cine iubim, iar orice intervenție împotriva acestui drept este ilegitimă. Fiecare dintre noi are dreptul de a căuta fericirea. Care sunt limitele acestui drept?”

Invitații celor două întâlnire au backgrounduri și opinii diferite, iar răspunsul provocării de mai sus se va regăsi la intersecția dintre perspectivele lor. Printre cei care vor veni la Spațiul Platforma, se numără: Alice Calin, absolventă a Facultății de Științe Politice (SNSPA) și masterand la specialitatea Gen, Politici și Minorități, Alexandra Ana, interesată de feminism, multiculturalism și, în speță, de feminismul rom, Ovidiu Anemțoaicei, consultant în domeniul egalității de șanse, de gen și nediscriminare
și doctorand în studiide gen la Central European University, Budapesta, care va discuta despre dragoste ca etică.

Discuțiile de joi vor avea două invitate: Tamara Zlobina, doctor la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, Ucraina, cercetătoare independentă a feminismului queer socialist, critic de artă și curator de muzeu, care va discuta despre principiile de bază ale poliamoriei—noua filosofie și practică a dragostei în societățile capitaliste târzii, și Irina Dimitriade, vice-președinta ANSO (Association of Nordic and Pol-Balt LGBTQ Student Organizations) și producătoarea radio podcast show-ului Girls Talk, despre sexualitatea feminina. Irina va vorbi despre femei și bisexualitate.

Becoming Penny/Devenind Penny, film și discuții cu regizorul și actrița (Green Hours, vineri, 29 iunie, ora 20)

Un portret al femeii trans Penny Panagi, filmul analizează intimitatea unui astfel de proces identitar, atingând câteva dintre tabuurile societății actuale, dar și scoțând la iveală noi contexte ale curajului și determinării individuale. La Green Hours vor fi prezenți atât regizorul, cât și protagonista filmului.

ROGVAIV, spectatol-document (Muzeul Nașional de Artă Contemporană, sâmbătă, 30 iunie, ora 20)

ROGVAIV, ”proiect de artă activă împotriva oricărei forme de discriminare”, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), din 2012. Realizat de Bogdan Georgescu și produs de Nicoleta Esinencu și Nora Dorogan, spectacolul documentează intoleranța care domină sfera publică din Republica Moldova, pornind de la homofobia manifestată ”pe toate drumurile”. Punerea în scenă a contextului moldovean poate fi un extrem de bun prilej pentru spectatorul român, atâta vreme cât, din păcate, corespondențele dintre starea lucrurilor în propria ”grădină” este extrem de asemănătoare celei din ”ograda” vecină.

Zona liberă de discriminare (parc, duminică, 1 iulie, ora 14)

După o săptămână prin care GayFest încearcă să deschidă, pe cât posibil, ochii publicului asupra noilor realități care se construiesc sub ochii noștri în ceea ce privește opțiunile și drepturile sexuale, e timpul pentru o ieșire în parc. Muzică, limonadă, hamace și discuții – un deznodământ relaxat după o sesiune intensivă de antrenare a nervului toleranței și deschiderii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger