Azi începe FânFest. Cine sunt roșienii din Rezistență?

0

Astăzi începe la Roşia Montană a opta ediție a festivalului FânFest, o ocazie să cunoști patrimonial natural și istoric al localității, dar, mai ales, oamenii care luptă pentru salvarea lui. Ameninţarea proiectului de minerit a inspirat roşienii la o mobilizare fără precedent. Vino să îi cunoşti pe oamenii pentru care rezistenţa a devenit un mod de viaţă pe care îl vor duce până în ziua victoriei. Vei înţelege de ce Roşia Montană nu va dispărea niciodată.

remus
Eugen David este preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, care reprezintă drepturile roşienilor ce refuză să părăsească localitatea. Eugen a lucrat la fosta mină de stat, dar apoi a devenit fermier. Are pământ chiar în inima aşa-zisului proiect minier al RMGC şi e decis să nu renunţe niciodată. I-a transmis lui Victor Ponta că îl aşteaptă să vină cu Armata să ne scoată de pe pământurile noastre şi să ne spună că dreptul la proprietate câştigat la Revoluţie n-a existat niciodată. Îl puteţi întâlni pe Eugen David la Povestiri la Foc.

Andrei Gruber și Ani au împreună, Pensiunea La Gruber. Oricine o remarcă, deoarece are la poartă ditamai frunza campaniei Salvaţi Roşia Montană. Andrei vorbeşte calm şi apăsat şi simţi în vocea lui acea încăpăţânare specifică ardelenilor de la munte. Tinereţea lui e dovada că nu doar bătrânii vor să rămână în Roşia şi că există un viitor aici, dacă luptăm pentru el. Îl puteţi întâlni pe Andrei Gruber și Ani la Povestiri la Foc.

Lui Ştefan Cosma i se mai zice Ştefi Pădurar. Dacă vreţi să ştiţi de ce, întrebaţi-l pe el! E un om plăcut, volubil şi jovial. Are stupi de albine pe lângă casă. E singurul membru Alburnus Maior care s-a încumetat să facă şi politică, aşa că e consilier la Primărie. Primarul vrea proiectul, nenea Ştefi nu… Îl puteţi întâlni pe Ştefan Cosma la Povestiri la Foc

Sorin Jurcă e proprietar de magazin sătesc. Toată lumea cumpără de la el, că-i goldist, că-i “împotrivist”: lumea trebuie să trăiască. Aşa că Sorin ştie multe din gura satului. Magazinul şi casa lui stau spate-n spate cu biroul companiei. Companie care, printe altele, i-a mutat lui Sorin morţii din cimitir…
Îl puteţi întâlni pe Sorin Jurcă la Povestiri la Foc.

Pe Remus Cenuşă îl ştie multă lume. Pentru că nenea Remus face cea mai bună miere. Albinele lui bâzâie harnice, în timp ce el trebăluieşte vesel printre ele. Vesel, vesel, dar dacă-l întrebi de proiect, nenea Remus se încruntă şi zice că nu pleacă nici mort de aici. Compania vrea să transforme valea lui, Valea Cornei, într-un lac de cianuri. Însă albinele sunt de partea lui… Îl puteţi întâlni pe Remus Cenuşă în Turul Cornei, sâmbătă 17 august, plecarea la ora 11 de la Punctul de Informare din Piaţa Centrală.

Ioan Petri e jovial, mereu gata să stea la o vorbă cu tine. Stă chiar în centrul satului şi e vecin cu cantina Goldului. Primeşte turişti de sărbători şi aceştia se întorc mereu, pentru că nenea Petri are o palincă tare bună şi un suflet mare… Îl puteţi întâlni pe Ioan Petri în Turul Satului, joi, 15 august 2013, cu plecare la ora 15 de la Punctul de Informare din Piaţa Centrală.

Călin Capros este sociolog de profesie. E cumpătat, serios şi un om foarte cald. Îţi vorbeşte fără patimă şi cu o oarecare tristeţe despre lupta lui şi a celorlalţi roşieni împotriva proiectului. Ca oricare dintre ei, ar fi vrut să nu fie nevoie de lupta asta. Dar, dacă aşa s-a întâmplat, Călin e hotărât să reziste: cunoaşte locurile astea ca-n palmă şi nu va renunţa la viaţa lui aici… Îl puteţi întâlni pe Călin Capros în Turul Roşiei Montane pe biciclete, vineri, 16 august 2013, cu plecare la ora 12 de la Punctul de Informare din Piaţa Centrală.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger