Avocaţii din Colorado, puşi în încurcătură de legalizarea marijuanei

0

Avocaţi şi judecători din statul american Colorado s-au întâlnit ieri într-o şedinţă la Curtea Supremă a statului pentru a dezbate modificările regulamentare care să le permită avocaţilor, în mod explicit, să ofere consultanţă clienţilor în legătură cu consumul de marijuana, fără a avea, ulterior, probleme disciplinare şi care să le permită, totodată, să consume şi ei, la rândul lor, iarbă, scrie publicaţia Time.

 

 

Avocaţii din Colorado s-au trezit într-o încurcătură legală după ce statul a legalizat marijuana: nu sunt siguri dacă ei pot să se tragă un fum – două dimineaţa şi nici ce tip de abordare să ofere de acum înainte cazurilor care implică marijuana. Aşa că au simţit nevoia să clarifice lucrurile, pentru a-şi putea desfăşura pe mai departe meseria. În prezent, una dintre regulile conduitei profesionale pentru avocaţi spune că aceştia nu pot consilia un client în legătură cu ceva ce avocatul ştie că este în contradicţie cu legea – şi orice avocat din Colorado ştie că marijuana, medicală sau recreaţională, chiar dacă a fost legalizată de către stat, nu este privită cu ochi buni de legile federale.

O interpretare a acestei reguli, emisă anul trecut de baroul din Colorado, susţine că avocaţii încalcă regula amintită dacă oferă clienţilor cu afaceri cu marijuana sfaturi mai specializate, ei fiind nevoiţi să se limiteze la consiliere de bază. Altfel, se pot lua măsuri disciplinare împotriva lor sau pot fi daţi afară din barou. O altă regulă a baroului interzice avocaţilor consumul de substanţe ilegale, sub aceeaşi pedeaspă, excluderea din barou. Pentru a pune capăt incertitudinii provocate de aceste reguli, care vin în conflict cu noile legi ale statului privind marijuana, avocaţii propun alt set de norme. „Avem un număr mare de afaceri şi oameni de afaceri în stat care nu se pot bucura de sprijinul consilierii legale de care au nevoie dacă nu schimbăm aceste reguli”, a declarat Marcy Glenn, preşedinta comitetului care a propus noile reguli modificate.

Practic, o serie de prevederi din noile legi ale statului privind afacerile cu marijuana nu pot fi interpretate fără avocaţi sau ar fi extrem de dificil pentru un om de afaceri să facă asta pe cont propriu, în condiţiile în care cam orice afacere are un jurist care să se ocupe de problemele legale şi explicarea lor către managementul firmei. Problemele se întind şi în alte domenii, de la obţinerea unui credit bancar pentru o afacere cu marijuana până la un eventual divorţ intentat de un părinte supărat că partenerul său a fumat iarbă înainte să ia copiii de la şcoală. Deşi a trecut puţin timp de la intrarea în vigoare a noilor legi din Colorado care permit consumul de marijuana, comerţul cu acest produs etc., schimbările se produc rapid în societate şi nevoia de asistenţă legală deja a apărut. În aceste condiţii, avocaţii din Colorado speră ca noul set de reguli pe care le-au propus să îi ajute şi pe ei în a-şi face meseria, dar şi pe cetăţenii statului, în a primi sprijinul de care au nevoie, când au nevoie. Curtea Supremă din Colorado se va pronunţa asupra acestor noi reguli propus în lunile imediat următoare.

 

Sursa: Time

Foto: IBTimes

 

Puteţi citi şi:

Obama spune că marijuana nu este mai periculoasă decât alcoolul

Legalizarea marijuanei nu înseamnă şi libertatea consumului

Legalizarea marijuanei în Colorado epuizează stocurile magazinelor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger