Avionul solar şi-a încheiat cu succes călătoria de traversare a SUA

0

Avionul solar Solar Impulse a aterizat cu bine pe aeroportul JFK din New York, SUA, finalizând şi ultimul tronson de călătorie din traversarea SUA de la vest la est, folosindu-se exclusiv de energie solară.

 

 

Aventura echipajului care a manevrat avionul (un „pariu” numit Across America transcontinental bid) a început la San Francisco, în luna mai a acestui an şi a inclus opriri în Phoenix, Arizona, Dallas, Texas, St. Louis, Washington. Solar Impulse are o anvergură a aripilor similară unui Airbus A340, dar cântăreşte numai 1,6 tone (spre comparaţie, un Airbus A340 cântăreşte 370 de tone). Aripile şi coada avionului sunt acoperite cu aproape 12.000 de celule solare, care alimentează elicele aparatului şi îi încarcă acestuia bateriile, pentru zborul pe timp de noapte. Este pentru prima dată când un avion alimentat exclusiv de energie solară reuşeşte să traverseze o suprafaţă continentală atât de mare, zburând atât ziua, cât şi noaptea.

Piloţii avionului, Andre Borschberg şi Bertrand Piccard, au făcut cu rândul la manşa principală. Pe durata călătoriei, au existat şi mici probleme care au dus la schimbarea planului iniţial de zbor (vremea, traficul aerian intens), dar nimic care să pună în pericol succesul aventurii. Următorul pas este finalizarea unui prototip de avion solar mai mare decât acesta, care va porni, în anul 2015, într-o călătorie în jurul lumii. În prezent, avionul Solar Impulse deţine recordul pentru primul zbor solar intercontinental şi pentru cea mai mare distanţă parcursă de un aparat de zbor alimentat de energie solară. Scopul principal al proiectului este de a demonstra lumii că tehnologia bazată pe energie verde este viabilă şi că merită investit în ea. În următorii zece ani, spun unele voci, am putea avea o lume cu totul schimbată de tehnologiile bazate pe energia curată, regenerabilă.

 

Despre istoria avionului Solar Impulse şi drumurile sale puteţi citi aici.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger