Aveți grijă ce cadouri primiți

0

Moșul nostru este unul grăsuț, cu ochelari, tuns scurt, mereu îmbărcat în costume care, în unele unghiuri și lumini, par slinoase. Are un zâmbet pe care unii îl pot considera amuzant sau chiar fatidic, dacă vorbim de pesimiști. Moșul nostru a fost și vestitorul primăverii, Iepurașul de Paște sau cum vreți să-i mai spuneți.

 

 

de Mihai Bota

El a fost și cocostârcul gât-sucit, care se plimba vara prin fânul abia cosit. Uneori joacă baschet sau fotbal, alteori conduce mașini, e un mare fan al sportului – a fost și la olimpiada din vară. Până la urmă, dacă îi dăm voie – ceea ce se traduce îndeajuns prin a sta pasivi – va ajunge un Putin al României. Sau un nou Ceaușescu. Potențialul îl are, i se poate observa uneori pe la colțurile zâmbetului său parșiv.

Moșul nostru spune multe. Promite multe. Face însă puține. Atât de puține, încât și după un scandal privind plagiatul, dovedit cu mult mai multe probe decât în alte cazuri, în care moșii altor țări și-au dat demisia de onoare, el a insistat să numească comisii care să-l declare nevinovat. Până la urmă, eu unul, chiar încep să cred că are dreptate atunci când ne minte cu nerușinare. Poate Moșul nostru chiar o fi nevinovat de plagiat. Pentru ca să poți să plagiezi, trebuie ca măcar să-ți fi făcut tu însuți lucrarea. Or, în cazul lui, e greu de crezut că s-a întâmplat acest lucru. Deci, Moșul nostru nu e vinovat de plagiat, ci vinovat de plagiat este cel care i-a făcut lucrarea de doctorat.

Moșul nostru ne-a făcut și un frumos cadou de sărbători. Un program de guvernare disponibil în format .pdf. Acest program este foarte profesionist întocmit de spiridușii moșului – îi lipșește până și cuprinsul –  lucru pe care îl recunoaște cu ușurință până și un student care își elaborează el – și nu altcineva –  lucrarea de licență.

Moșul nostru și cabinetul său de spiriduși care ne-au elaborat  împreună cadoul menționat mai sus și pe care urmează să-l primim în rate timp de 4 ani, între 2013 și 2016 (inclusiv), au început să câștige și premii și mențiuni jurnalistice internaționale. Da, avem un moș și niste spiriduși extraordinari, ne zice, de exemplu, Deutsche Welle, tradus de către Adevărul.

Nu o să insist cu opinii pe marginea unui program pe care pot să-l parcurgă și să-l interpreteze toți cetățenii României – e drept, puțin mai greu, în lipsa unui cuprins. Vreau totuși să aduc în atenție modificările privind legea minelor, care contrazic proprietatea privată, așa cum nu a mai fost contrazisă în această țară de pe vremea SOVROM-urilor. În esență, politica ar trebui văzută ca un instrument simplu de ajutor social. Adică, noi, locuitori ai unor zone (să zicem, România), avem niste proprietăți și, fie că le utilizăm sau nu, plătim niște impozite pe ele. Pe baza acestor impozite colectate, ne alegem niște oameni care să ne reprezinte, și care, cu banii strânși, să facă diverse lucruri care să ne rezolve problemele cele mai răspândite și, de asemenea, să ne ajute în situații extraordinare.

Politica, în sistemul actual, ar trebui controlată de către proprietate. Nu politica trebuie să controleze proprietatea. O modificare a legii minelor, de o natură care să permită exproprierea cetățeanului plătitor de taxe în defavoarea unei entități comerciale, la o taxă stabilită de către stat la comun acord cu investitorul străin de proprietate este o măsură, pe cât de injustă, pe atât de neconstituțională.

Este o măsură care, odată implementată, ar crea un precedent extrem de periculos. Un precedent care ar permite celor care au bani și interese într-o zonă deținută de alții cu mai puțini bani și alte sau aceleași interese, să îi exproprieze pe aceștia din urmă. Acest fapt este foarte posibil și mai mult decăt probabil, mai ales dacă se ține cont de corupția instituțională din România.

Probabil că majoritatea celor care vor citi acest articol nu consideră o amenințare reală modificarea legii minelor, pentru simplul fapt că aceasta, la forma atât de brută în care este enunțată, ne trimite cu gândul mai degrabă la un stat totalitar și nu la un stat democratic european. Amenințarea este însă cât se poate de reală și posibilă, se poate vedea, de exemplu, cea mai recentă modificare a legii învătățământului, recent realizată de către noul ministru Ecaterina Andronescu. Această modificare, care retrimite practic învățământul – care ar trebui să constituie piatra de temelie a promovării tinerilor în societate – înapoi în epoca de piatră a dinozaursimului universitar, a fost făcută parșiv, fără a fi anunțată pe site-ul Ministerului Educației. A fost o modificare făcută printr-o ordonanță de urgență care nu a dat dreptul la replică factorilor interesați. A fost o lege aprobată fără nici o consultare prealabilă de către un guvern care în curând se va trezi față în față cu modificarea legii minelor.

Un guvern, care după cum ne arată până și presa străină, e compus din oameni care înainte să fie acolo și să ne reprezinte interesele, ar trebui să își rezolve problemele de ordin penal. Un guvern condus de un om cu o credibilitate îndoielnică, de profesie procuror, plagiator „nedovedit”, care își numește el înăsăși ca și subordonați infractori „nedovediți”. Un om care și-a dat doctoratul în drept, ne spune el, dar care, probabil a căzut cu brio la examenele care evaluau competențele cu privire la proprietatea privată în sistemul democratic. Și mare atenție, acest om este cel care ne va aduce cadourile de Crăciun.

Așa că, aveți grijă ce cadouri primiți!

Foto: Crownlink.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger