Avertizarea anterioară, contrazisă: Telefoanele mobile nu sporesc riscul de cancer

0

Studiul potrivit căruia folosirea telefonului mobil ar avea o legătură cu cancerul cerebral a făcut vâlvă în urmă cu ceva timp. Dar un nou studiu al Institutului de Epidemiologia Cancerului din Danemarca arată că nu există această legătură.

Noul studiu analizează peste 350.000 de oameni cu telefoane mobile de-a lungul a 18 ani. Cercetătorii au concluzionat că utilizatorii telefoanelor mobile nu au un risc mai mare decât altineva de a face cancer.

Alte cercetări, însă, au determinat Organizația Mondială a Sănătății să avertizeze asupra faptului că telefoanele mobile ar fi cancerigene. Astfel, OMS a pus telefoanele mobile în aceeași categorie precum cafeaua, adică o legătură nu ar trebuie exclusă, dar nici nu poate fi dovedită.

Departamentul de Sănătate din Marea Britanie continuă să avertizeze că cei sub 16 ani ar trebui să folosească telefoanele mobile doar în scopuri esențiale și să micșoreze durata apelurilor.

Studiul danez, însă, arată că nu există diferențe semnificative între numărul cancerelor la creier al posesorilor de telefoane mobile și al celor care nu dețin astfel de aparate.

“Aceste rezultate sunt cele mai cele mai puternice dovezi de până acum că telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer cerebral sau al sistemului nervos central”, spune Hazel Nunn, director la Centrul de Cercetare al Cancerului din Marea Britanie.

Cercetătorii recunosc și limitele studiului, mai precis faptul că nu au fost incluși cei care folosesc telefonul în scopuri business, care ar fi cei mai înrăiți utilizatori. Oamenii de știință vor continua să monitorizeze efectele folosirii telefonului mobil și vor studia aceste efecte și la copii.

Foto: Flickr / garryknight

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger