Averea celor mai bogaţi 85 de oameni din lume echivalează cu cea a 3,5 miliarde de cetăţeni

0

Potrivit unui raport lansat azi de Oxfam, o confederaţie de 17 organizaţii care luptă împotriva sărăciei în 90 de ţări, averile celor mai bogaţi 85 de oameni din acest moment echivalează cu ceea ce au câştigat 3,5 miliarde de cetăţeni ai lumii. Oxfam face apel la elita economică a lumii, în cadrul Forumului Economic Mondial, care are loc la Davos în această săptămână, “să contracareze valul din ce în ce mai ridicat de inegalitate,” de pe urma căruia au de suferit miliarde de oameni.

 

ULTCW_WeAreThe99Percent_banner copy

 

“Este zguduitor că în secolul 21, jumătate din populaţia omenirii deţine la fel de mult cât o elită minusculă, ai cărei reprezentanţi ar încăpea într-un singur vagon de tren,” a declarat Winnie Byanyima, directorul executiv al Oxfam, citat de TIME.

Working for the Few (În slujba câtorva oameni), după cum este intitulat raportul proaspăt lansat, pe care îl puteţi citi integral aici, analizează efectele potenţiale ale inegalităţii economice asupra democraţiei în ţările dezvoltate, precum şi felul în care acestea determină exacerbarea corupţiei în ţările aflate în curs de dezvoltare şi subdezvoltate.

Câteva observaţii din raportul Oxfam arată că:

  • Aproape jumătate din bogăţia lumii este deţinută de doar un procent din populaţie.
  • Averea celor care fac parte din acest unic procent se ridică la 110 trilioane de dolari. Această sumă reprezintă de 65 de ori valoarea “bogăţiei” deţinute de jumătatea cea mai săracă a populaţiei globale.
  • Jumătatea cea mai săracă a populaţiei deţine câştiguri echivalente cu cele ale celor mai bogaţi 85 de oameni din lume.
  • Şapte din zece persoane trăiesc în ţări unde inegalitatea economică s-a accentuat în ultimii 30 de ani.
  • Cei mai bogaţi oameni din lume, care alcătuiesc acel 1% din elita economică, şi-au sporit veniturile în 24 din 26 de ţări, la datele cărora Oxfam a avut acces pentru intervalul 1980-2012.
  • Începând din 2009, în SUA, 1% dintre cei mai bogaţi au beneficiat de 95% din creşterea economică de după criză, în vreme ce 90% din populaţie a devenit mai săracă.

Totodată, raportul face un apel la guverne să investească în domenii vitale, cum ar fi sănătatea şi educaţia, să implementeze impozite progresive şi să lupte împotriva structurilor politice opace, care favorizează corupţia.

O altă observaţie din raportul Oxfam vizează efectul amplificării inegalităţii în rândul opiniei publice. Potrivit unui sondaj realizat în şase ţări (Spania, Brazilia, India, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA), majoritatea cetăţenilor (în cazul Spaniei, 8 din 10 cetăţeni) cred că legile sunt făcute pentru a-i favoriza pe ceu bogaţi şi că aceştia din urmă au influenţă prea mare asupra direcţiei în care este guvernată ţara.

Sursa: Time

Foto: Freedom House

Puteţi citi şi:

Începutul sărăciei moderne şi sfârşitul ei

Venitul necondiţionat: Subvenţie pe lene sau combaterea sărăciei?

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger