Aventura unei olandeze: cu tractorul la Polul Sud

0

Manon Ossevoort visează, de 12 ani, să meargă cu tractorul până la Polul Sud. Pentru acest scop, cel puţin neobişnuit, a muncit foarte mult, iar acum, la vârsta de 38 de ani, spune că este pregătită să pornească – din nou – la drum. Din nou, pentru că expediţia, de fapt, a pornit în anul 2005.

 

 

În 2005, Manon s-a urcat într-un tractor şi a plecat din oraşul natal din Olanda pentru a călători 38.000 de kilometri prin Europa, Balcani şi Africa, ţinta expediţiei fiind Capul Bunei Speranţe. Spera, atunci, ca de acolo să ajungă în Antarctica. Dar, din cauza unor întârzieri din program, a ratat vasul care trebuia să o ducă pe continentul îngheţat. S-a întors în Olanda şi, în următorii ani, a scris o carte, a ţinut discursuri motivaţionale, a născut o fetiţă şi a intrat în parteneriat cu producătorii de tractoare Massey Ferguson pentru o nouă încercare de a ajunge cu acest tip de vehicul la Polul Sud. În acest scop, compania a modificat un model de tractor special pentru expediţie, schimbându-i ferestrele, adăugând rezervoare adiţionale de combustibil şi cauciucuri speciale pentru tracţiune şi flotaţie maximă. Tractorul a fost livrat în Cape Town luna trecută şi a primit numele “Antarctica 2”, în memoria legendarului explorator Sir Edmund Hillary, care a călătorit la Polul Sud pe un tractor în anul 1958.

 

 

Cu ajutorul sponsorilor Massey Ferguson şi al altor companii, Manon şi tractorul său vor zbura din Cape Town în Antarctica astăzi. Odată ajunsă acolo, Manon va conduce tractorul până la, cum îi spune ea, “capătul lumii”. Va face o călătorie de 4.500 de kilometri pe cea mai mare suprafaţă îngheţată de pe Terra, de la baza rusească Novo până la linia Polului Sud şi înapoi. Viteza de deplasare ar urma să fie, acolo, de aproximativ 10 kilometri pe oră, dar ar fi posibil să atingă şi 15 – 20. De data aceasta, Manon nu va fi singură în expediţia ei, pentru că Antarctica este o provocare diferită faţă de drumul din Olanda în Africa. O echipă de şapte oameni o va însoţi, din care va face parte şi un mecanic (totodată, şofer de rezervă), dar şi personal specializat pentru filmarea aventurii. Dacă vremea le va fi potrivnică, se vor opri şi vor acoperi şi tractorul cu un cort special conceput pentru acesta (dintr-un material care va bloca vântul şi scăderea temperaturii sub minus 20 de grade).

 

 

“Pentru mine, tractorul este un simbol al faptului că, dacă vrei cu adevărat să faci ceva, poate nu o vei face aşa de repede, dar dacă rămâi constant şi îţi păstrezi simţul umorului, sigur vei realiza ce ţi-ai propus”, consideră aventuriera olandeză. Ea va duce la Polul Sud bucăţi de hârtie pe care sunt scrise visuri ale oamenilor, mesaje colectate de la mii de persoane din Africa şi din toată lumea. Transpuse digital, aceste mesaje vor fi puse pe burta unui uriaş om de zăpadă pe care Manon vrea să îl ridice la pol. Recipientul cu mesajele va fi deschis abia peste 80 de ani. “Vom face o minunată capsulă a timpului, cu visurile oamenilor din toată lumea, astfel încât copiii şi adulţii din viitor să poată citi ceva despre ele, nu doar despre politică şi războaie”, spune aventuriera.

 

 

Surse: Yahoo News/AFP, Explorers Web

Foto: Tractor Girl/Facebook

 

Puteţi citi şi:

Record mondial: trei norvegieni au vizitat 19 ţări în 24 de ore

Ocolul Pământului, în secolul 21, fără avion

Un aventurier italian va trăi singur pe un gheţar plutitor până când acesta se va topi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger