Avantajul de a fi acasă

0

 Avantajul de a fi la tine acasă, pe terenul tău, nu e valabil numai în sport. Oamenii sînt la fel de teritoriali ca oricare alt animal și acest simț contribuie la viictoriile și eșecurile noastre.

 

Din Știința victoriei aflăm că să fii pe terenul tău îți crește șansele de succes cu 160%. Dacă vrei să-i ceri șefului o mărire de salariu, fă cumva să-l atragi în biroul tău sau în spațiul tău de lucru. La fel, cînd două echipe de la o firmă lucrează împreună la un proiect, echipa care face pe gazda și se ocupă de cafea și gustări în sala de conferință are mai multe șanse să-și impună viziunea.

De ce se întîmplă asta? Pentru că sîntem teritoriali.

Cînd ne simțim teritoriul amenințat, devenim mai competitivi, mai siguri pe noi, mai motivați și mai agresivi. Același simț al teritorialității poate fi și foarte enervant. Într-o cercetare făcută în parcarea unui mall din Atlanta s-a confirmat o observație mai veche a șoferilor de pretutindeni – cînd te apropii de spațiul de parcare al unei mașini care tocmai pleacă, acesteia îi ia enervant de mult timp să iasă. Deși scopul celuilalt șofer în acel moment e să plece, îl doare inima să-i dea altcuiva casa lui provizorie.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger