Avantajele tehnologiei: un tatu uriaș, fotografiat cu camere-capcană

0

Un tatu (armadillo) gigant și extrem de rar a fost fotografiat pentru prima dată în centrul Braziliei. Animal misterios, nocturn, tatu-ul poate atinge 1,5 metri lungime și o greutate de 50 de kilograme. Cu ajutorul unor camere speciale de noapte, automate, instalate în habitatul său, oamenii de știință au reușit să îl imortalizeze.

 

Viața solitară și greu de urmărit a acestui animal bizar a fost o provocare pentru cercetători de multă vreme. Acum, datorită evoluției tehnologiei, care permite urmărirea acestuia cu ajutorul unor camere – capcană, adică ascunse în lucruri ce fac parte din habitatul său și din viața sa normală, oamenii de știință speră să poată afla mai multe despre modul de viață al tatu-ului uriaș. Ce se știe până acum despre el este că are gheare lungi, necesare săpatului după termite, în pământ; că nu se poate face ghem cu totul, ca rudele sale de mai mici dimensiuni; că ”armura” sa (o cochilie groasă) este formată din 11 – 13 benzi împreunate de plăci osoase, acoperite cu crustă.

Tatu-ul uriaș (Priodontes maximus) are de două ori dimensiunea celui normal, ceva mai familiar lumii și cercetătorilor. Exemplare ale acestei specii trăiesc departe de ochii curioșilor, în pădurile de pe malurile apelor din America de Sud. Cum ziua și-o petrec în pământ, ascunși, observarea lor este rară și dificilă. Cercetătorii de la Societatea Zoologică Regală din Scoția (RZSS) au căutat urmele mamiferului timp de zece săptămâni în regiunea Pantanal. Imaginile pe care au reușit să le suprindă i-au uimit și pe ei, însă au fost încununarea săptămânilor de muncă intensă. Acum vor avea la dispoziție mai multe date și mai multe posibilități pentru a studia mamiferul și a-i descoperi secretele. Tatu-ul uriaș este considerat specie vulnerabilă, din cauza vânătorii și a distrugerii habitatului său natural.

 

Sursa și foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger