Avantajele evoluționiste ale depresiei

4

În ultima vreme, cercetătorii se străduiesc să identifice modul în care genele contribuie la instalarea și adâncirea depresiei. Acum au observat că, dacă depresia pare invalidantă în zilele noastre și duce la inadaptare, pe strămoșii noștri, din contră, i-a ajutat să se adapteze. Aceleași mutații genetice care îi protejeau pe aceștia din urmă de agenți patogeni ne sporesc astăzi șansele de a dezvolta depresie.

 

Flickr/Yuliya Libkina

 

Cercetătorii de la Emory University și de la University of Arizona sugerează într-un studiu recent că unele dintre tipurile de gene asociate cu creșterea riscului depresiei intensifică, pe de altă parte, și răspunsul imunitar la infecții cu agenți patogeni. Mare parte din variațiile genetice legate de depresie afectează funcționarea sistemului imunitar, spun ei, iar în vremurile străvechi, depresia și genele care o propagau îi ajutau pe oameni, mai ales pe copii, să nu moară de infecție.

Simptome depresive precum izolarea socială, lipsa de energie sau pierderea interesului în activități care aduceau odinioară plăcere erau avantajoase pentru înaintașii noștri. De exemplu, lipsa energiei fizice îi permitea organismului să-și canalizeze toată energia împotriva infecției. Iar izolarea socială minimiza riscurile expunerii la alți agenți patogeni. Simptomele depresive, propun cercetătorii, sunt astfel intercorelate cu și generate de răspunsuri fiziologice la infecție care “au fost selectate ca rezultat al reducerii mortalității infecțioase de-a lungul evoluției mamiferelor”.

Teoria că depresia a evoluat pentru a se opune infecțiilor ar putea duce la progrese în domeniul imunologiei și la noi tratamente anti-depresie. Citiți totul pe larg pe The Atlantic.

 

Puteți citi și:

În cifre: Cât de deprimați sunt europenii la locul de muncă

Stresul și depresia ne pot micșora creierul

Studiu: Depresia și tendința de autoînvinovățire

Depresia poate fi diagnosticată printr-un test de sânge

Este depresia o boală?


4 comentarii

  1. Sau cei deprimati au avut avantaj competitiv suprevietuind si perpetuandu-se in timp ce bolile i-au rapit pe multi din cei nedepresivi inainte de a lasa urmasi. Astfel gena depresiei a devenit dominanta.

  2. Pingback: Drumul spre antidepresie ar putea fi presărat cu ketamină | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger