Autorizaţie OZN la Certej: autorităţile jură că ea există, dar n-a văzut-o nimeni

0

Reprezentanţi ai reţelei Mining Watch România au avut, în data de 27 octombrie, o întâlnire cu primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, căruia i-au solicitat accesul la autorizaţia de construire pentru lucrările comandate de Deva Gold SA în cariera Coranda. Reprezentanţii Mining Watch au dat curs invitaţiei lansate în presă de acesta şi au dorit să verifice dacă respectiva autorizaţie există şi dacă respectă rigorile legilor relevante, informează un comunicat de presă al Mining Watch România.

 

 

În data de 16 octombrie, Mining Watch România a emis un comunicat de presă([1]) privind începerea lucrărilor de construire de către Deva Gold în cariera Coranda din comuna Certejul de Sus. Prin comunicatul de presă, Mining Watch România semnala lipsa autorizaţiei de construire, date fiind informaţiile([2]) primite în mod direct din cadrul Primăriei Certeju de Sus şi dată fiind lipsa de la faţa locului a panoului de şantier care să indice datele autorizaţiei emise. Ca reacţie la comunicatul Mining Watch România, primarul Petru Cîmpian a afirmat că lucrările ce se desfăşoară sunt în legalitate, iar că instituţia pe care o conduce a emis, pe 16 septembrie 2014, autorizaţia de construire cu numărul 10.

În timpul discuţiilor (din 27 octombrie – n.r.), primarul Cîmpian a ţinut în braţe trei dosare pe care le-a prezentat ca fiind documentul de autorizare, dar a refuzat să ofere şansa studierii sau măcar a vizualizarii lor de către cei prezenţi. Menţionăm că documentele de autorizare a lucrărilor de construcţie sunt documente publice, autorităţile neavând nici un temei legal pentru care acestea să nu poată fie studiate de cetăţeni. Mining Watch suspectează că refuzul vehement al primarului de a face publică autorizaţia se datorează faptului ca actul ascunde, în fapt, grave nereguli şi ilegalităţi. Examenul legalităţii acesteia de catre instanţa competentă ar avea cel mai probabil ca şi consecinţă anularea sa şi ar scoate la iveală abuzuri ale autorităţilor.

Mining Watch România aşteaptă cu interes rezultatele verificărilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, sesizat([3]) în data de 15 octombrie 2014 şi care încă nu a răspuns cererilor membrilor reţelei. Pentru a asigura publicarea dosarului complet al autorizaţiei şi punerea sa la dispoziţia publicului interesat pentru consultare, a fost depusă la Tribunalul Cluj o acţiune de chemare în judecată. Mining Watch cere, astfel, ca instanţa competentă să oblige primăria Certeju de Sus la respectarea legii liberului acces la informaţii.

“Primarul Petru Cîmpian a luat alături de dosarul de autorizare şi un mare NU în braţe. A rezistat la toate insistenţele membrilor Mining Watch şi ale jurnaliştilor de a studia dosarul, asigurând doar verbal că totul este în regulă. Această atitudine nu doar alimentează, dar şi confirmă suspiciunile unor grave nereguli ce se ascund în spatele nerespectării legilor transparenţei. Certeju de Sus nu este parte dintr-o orânduire democratică, ci dintr-una cîmpianocratică” a declarat Roxana Pencea, reprezentant al reţelei Mining Watch România.

***

Mining Watch România este o reţea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare şi intervenţie a societăţii civile şi a comunităţilor locale cu privire la activităţile miniere din România. În acest sens, reţeaua desfăşoară activităţi de monitorizare şi analiză a proiectelor miniere propuse în ţara noastră şi derulează acţiuni de advocacy pentru a influenţa factorii de decizie astfel încât comunităţile locale din România să aibă un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.

 

Sursa şi foto: Mining Watch România

 

Puteţi citi şi:

Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizaţii

Apel la sesizarea autorităţilor în cazul lucrărilor ilegale de la Certej

România Curată: Document emis de Primăria Certej care atestă lipsa autorizaţiilor Deva Gold pentru proiectul minier

 [1]    http://miningwatch.ro/stiri/proiectul-minier-de-la-certej-a-inceput-ilegal-fara-autorizatii/

[2]    http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/primaria-certej-raspuns-mining-watch.jpg

[3]    http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/1.sesizareCertej_ISC.pdf


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger