Autorităţile spun că o mare ameninţare pentru Everest e cantitatea mare de fecale umane

1

Potrivit oficialilor nepalezi, deşeurile umane pe care căţărătorii le lasă în urmă în expediţiile lor pe Everest sunt o sursă importantă de poluare pentru cel mai înalt vârf muntos din lume. Reziduurile ar putea permite şi transmiterea mai multor boli, a anunţat directorul asociaţiei montane din Nepal.

 

fd20130616pba-870x580

 

În fiecare anotimp, peste 700 de alpinişti şi călăuze petrec minim două luni pe versanţii Everestului, lucru care a devenit o ameninţare pentru siguranţa ecosistemului, dată fiind cantitatea de fecale şi urină care rămâne în urma oamenilor în mijlocul naturii. După părerea reprezentanţilor asociaţiei sus menţionate, guvernul nepalez trebuie să ia cât mai curând măsuri, pentru a crea un regulament sigur de depozitare a deşeurilor umane, atâta vreme cât printre echipamentele alpiniştilor nu se numără toalete portabile. În timpul expediţiilor, aceştia din urmă petrec, alături de ghizi, perioade îndelungate pentru aclimatizare până la vârf, iar în acest răstimp dejecţiile ajung, necontrolat, în natură. “De obicei, alpiniştii sapă gropi în zăpadă, pe care le folosesc pe post de toalete,” au mai spus autorităţile, însă reziduurile nu sunt niciodată colectate din jurul celor patru tabere.

Până în prezent, guvernul neăpalez nu are o strategie pentru a curăţa zona de fecale şi urină, însă promite ca din sezonul următor să monitorizeze atent cantitatea de deşeuri şi gunoaie aruncate necorespunzător. Anul trecut, alpiniştilor li s-a impus o cotă de circa 8 kilograme de gunoi, pe care aceştia să le aducă la bază în urma expediţiei, aceasta fiind cantitatea estimată în medie pentru o asemenea iniţiativă. Pentru a se asigura că se respectă această normă, echipele de căţărători trebuie să depună la plecare o garanţie care echivalează cu 4.000 de dolari, sumă care nu se returnează decât dacă este respectată norma de colectare a deşeurilor.

Sursa: Time

Foto: KYODO

Puteţi citi şi: 

Destinaţii celebre de pe glob, ameninţate de turismul excesiv

Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăţa oceanele de milioane de tone de plastic


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger