Autocanibalismul celular

1

Oamenii de știință spun că există un mic Hannibal Lecter în fiecare dintre noi. Însă dacă celebrul canibal de la Hollywood se înfrupta din dușmanii și prietenii săi, majoritatea oamenilor se consumă pe ei înșiși, la nivel microscopic – de la drojdie la oameni, celulele organismelor se dedau la acte de autocanibalism, mestecând bucăți din propria lor structură. O fac însă ca mijloc de autoconservare, de igienizare și de gestionare a stresului.

În vremuri de restriște, celulele umane se feresc de inaniție mușcând și reciclând bucăți din propriul organism, un proces natural cunoscut sub numele de autofagie și declanșat, printre altele, de lipsa substanțelor nutritive. Procesul începe odată cu inhibarea unei proteine-cheie, după care începe să prindă contur o structură curbată, cu două membrane – nu se ştie încă de unde apar acestea. Structura cu pricina se dezvoltă în ceea ce se numește autofagozom și învăluie măruntaiele celulare mânată de nevoia de digestie. După ce autofagozomul se îmbină cu un conglomerat de enzime numit lizozom, conținutul este descompus și consumat pentru o viitoare utilizare.

Deși sună morbid, autofagia îndeplinește o serie de funcții vitale pentru organismn: îndepărtează reziduurile care le-ar putea înfunda sistemul, componentele defectuoase și microbii invazivi și este arma principală a unei celule în lupta sa cu stresul. Cerectările din ultimul deceniu au arătat că, la nivel microscopic, autocanibalismul poate face diferența dintre sănătate și boală. Totul trebuie făcut însă cu moderație. Dacă o celulă se autociugulește mai mult decât poate mesteca, se poate omorî singură, instalând afecțiuni rare precum boala Danon sau boala Pompe, care slăbesc mușchii. La fel, autofagia insuficientă poate duce la îmbolnăvirea organismului – o celulă care nu se poate autocurăța poate deveni cancerigenă.

Cercetările recente au arătat că versiunile defectuoase ale genei care ajută la declanșarea autofagiei îi poate face pe oameni mai sensibili la tuberculoză. Totodată, dacă intesificarea procesului de autocanibalism celular poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, oamenii de știință au observat că, odată ce devin cancerigene, celulele pot deturna mecanismul de autocanibalism, caz în care domolirea autofagiei ține tumorile la strâmtoare. Oamenii de ştiinţă spun că stabilirea unui echilibru în procesul de autofagie ar putea fi vital pentru prevenirea unor boli, cum ar fi cele neurodegenerative, însă în acest caz este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru înțelegerea mecanismelor.

Foto: Flickr

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: Celulele înfometate asigură insuccesul unei diete

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger