Unele dintre tratamentele actuale pentru autism implică stimularea activității neuronale – după un studiu recent, se pare însă că tocmai de așa ceva n-au nevoie autiștii. Creierul lor produce, în medie, cu 42% mai multă informație decît mințile celorlalți.
Un studiu nou a descoperit că mintea unui copil autist produce, în medie, cu 42% mai multă informație în starea de odihnă decît creierul unui copil neautist.
Această hiperactivitate ar explica de ce autiștii se retrag în lumea lor interioară și devin detașați social.
Roberto Fernández Galán, unul dintre autorii studiului, a explicat: Rezultatele noastre sugerează că autiștii nu sînt interesați în interacțiuni sociale deoarece creierele lor genereaază mai multă informație, ceea ce explică introspecția.
Studiul sprijină o teorie din 2007 numită Teoria Lumii Intense. Aceasta spune că autismul nu e un deficit mental ci o supraîncărcare mentală. Copiii autiști încearcă să controleze aceasta izolîndu-se de lumea exterioară. Autismul ar putea fi descris ca hiper-percepție, hiper-atenție și hiper-memorie.
De obicei, se consideră că autiștii sînt lipsiți de empatie – noua teorie spune că de fapt aceștia sînt super-sensibili. Autiștii par neinteresați de ceilalți oameni, în realitate primesc prea multă informație de la ceilalți și încearcă să o blocheze.
Studiul făcut de echipa lui Galán a fost publicat în Frontiers in Neuroinformatics și examinează date culese de la copii autiști și non-autiști prin intermediul magnetoencefalografiei, măsurarea curenților electrici din creier. Mințile acestora au fost examinate în momente de pauză de la stimulii externi.
Prin compararea celor două categorii, neurocercetătorii au concluzionat: Producția excesivă de informație în absența stimulilor exteriori relevanți sau a atenției la exterior arată diferențele cognitive dintre indivizi cu și fără autism.
Autorii studiului cred că rezultate similare vor fi obținute cînd vor analiza și creierele subiecților schizofrenici.
Sugestia e că tratamentul prin stimulare nu e cel mai potrivit pentru autiști, aceștia ar trebui să fie într-un mediu calm. Markram, autorul Teoriei Lumii Intense, spune că: un autist e un individ cu capacități remarcabile, cu percepție, atenție și memorie mai intense decît ale celorlalți. Într-un mediu calm, aceste capacități ar putea străluci așa cum merită.
Puteți citi și:
Urăște-ți aproapele ca pe tine însuți
Ieri autist, azi schizofrenic. Despre cum a eradicat Statul Român autismul în rândul adulţilor
7 comentarii
Eram sigura ca pana la urma cercetatorii isi vor da seama ca cei cu autism sunt persoane speciale, precum iluminatii si mantuitii.
De accord in principiu, dar atunci cum se explica ca in urma unor tratamente, autistii isi revin, iar trairile lor ca autisti par un adevarat cosmar ? Un creier cu asemenea hiper-calitati nu se transforma intr-unul normal, numai pentru ca persoana devine, in sfarsit sociala….sau ar trebui sa nu se intample asta. Creierul continua sa fie un mister neelucidat si savantii nu-I vor cunoaste tainele niciodata!
In urma caror tratamente ati vazut autisti vindecati???
Terapia comportamentala, ca tratament, reuseste sa “vindece” copiii autisti si sa ii aduca mai aproape de normalitatea general acceptata. Autistii vor ramane cu acest diagnostic toata viata, dar pot fi ajutati sa devina functionali.
„Supercapacitate mentală” aș spune că e o traducere sau o perspectivă ușor eronată. Întrucât în maturarea și dezvoltarea sistemului nervos există o fază negativă a sinaptogenezei, numită „eliminare”. Rolul ei este să elimine un număr de neuroni, dendrite, axoni – sinapse prin moarte celulară – atât celulele foarte utilizate, cât și cele care nu sunt suficient utilizate vor fi eliminate. Neuronii supra excitați vor fi eliminați deoarece dacă sunt activi tot timpul, e clar că nu mai transmit o informație pertinentă, căci rolul neuronului este acela de a trimite o informație, activându-se cu acest scop. Despre acest proces vorbește mai degrabă autorul articolului, decât despre supercapacitate mentală. Aceste faze sunt vitale pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Evident, copiii care suferă de o tulburare din spectrul autismului au atât resurse, cât și dificultăți și este ideal să le ameliorăm pe cele din urmă și să le valorificăm pe cele dintâi, dar supra încărcarea mentală sau generarea excesivă a informației nu se traduce clar prin „supercapacitate mentală”.
Se pare ca Terapia Craniosacrala da rezultate destul de bune in autism.
Caut terapeut aba suceava.