Autismul ar putea fi vindecat

1

După ultimate statistici, 1% din copii suferă de autism. Deocamdată, nu există tratament, doar diverse terapii de integrare socială; în curând, această situație disperată s-ar putea schimba în bine.

 

 

Un factor de risc central în apariția autismului sunt diverse mutații în peste 300 de gene care au fost identificate, inclusiv gena neuroligin-3, care e implicată în formarea sinapselor, legăturile dintre celulele nervoase.

Rolul acestei gene a fost studiat recent de Peter Scheiffele și Kaspar Vogt, profesori la Biozentrum al Universității din Basel. Aceștia au observat că lipsa neuroligin-3 la șoareci produce modele de comportament identice celor din autism. Cercetătorii au detectat un defect în transmisia de semnale sinaptice care interferează cu funcția și plasticitatea circuitelor neuronale.

Aceste efecte negative sunt asociate cu un exces de receptori de glutamat. Cînd cercetătorii au reactivat producția de neuroligin-3 la șoarecii folosiți în experiment, celulele nervoase au reglat producția de receptori de glutamat până la un nivel normal și defectele structurale din creier tipice autismului au dispărut. Astfel, receptorii de glutamat ar putea fi o țintă farmaceutică pentru a opri dezvoltarea autismului sau chiar de a-l face reversibil.

Acest proiect a început deja, în parteneriat cu UE și cercetătorii speră ca în viitorul apropiat autismul să fie vindecat.

 

Puteți citi și:

Povestea controversatei înregistrări în care un pacient cu autism e tratat cu șocuri electrice


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger