Australia va înființa cea mai mare rezervație marină din lume

0

Australienii sunt tot mai dedicați conservării mediului și acțiunilor pentru sănătatea publică. După legile privind vânzarea țigărilor pe teritoriul australia, menite să reducă numărul de fumători și de boli asociate fumatului, după votarea taxei pe carbon și alte măsuri legate de mediul industrial și emisiile de gaze, Australia bate recordul la cea mai extinsă rezervație marină din lume.

 

Rezervația este concepută pentru a proteja arii vaste din Marea Coralilor (zona de coastă nord-estică) și locul unor crunte bătălii navale din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Ministrul Mediului, Tony Burke, a declarat că parcul va avea aproape un milion de kilometri pătrați (adică aria combinată a Franței cu Germania) și va ajuta la protejarea peștilor, recifelor de corali și a zonelor de cuibărit și clocit pentru păsările marine și pentru țestoasele verzi. ”Marea Coralilor are o importanță deosebită ca ecosistem, ea adăpostind recife nisipoase, corali, câmpii și canioane subacvatice și peste 20 de exemplare deosebite de recife tropicale izolate sau insule”, a subliniat Burke.

Nou-înființatul parc devine și protectorul unor nave scufundate în bătălia Mării Coralilor, purtată de nave japoneze, americane și australiene în anul 1942. Reglementările și limitările privind noul parc marin vor fi finalizate în 90 de zile, a promis ministrul Mediului, mai ales pentru că această rezervație naturală se va afla în zona economică a Australiei. Cele 90 de zile sunt dedicate consultărilor și primirii sugestiilor din partea opiniei publice și a organizațiilor din domeniu. Cea mai mare rezervație naturală de până acum fusese înființată de Marea Britanie, anul trecut, în jurul arhipelagului Chagos din Oceanul Indian, care include atolul de corali The Great Chagos Bank.

Mișcarea guvernului australian de a înființa parcul marin a fost salutată de către coaliția Protect Our Coral Sea (POCS), care consideră demersul un început pozitiv, dar totodată vine cu o primă critică, spunând că parcul nu va reuși să ofere protecția totală necesară pentru recifele de corali și viața marină din zona luată în calcul. Mai concret, reprezentanții coaliției susțin că doar partea estică a rezervației va beneficia de protecție reală, în vreme ce partea vestică va fi ”bruiată” de activități recreaționale și pescuit, deși aici se află mare parte din bogăția marină care se dorește a fi protejată. În perioada celor 90 de zile de consultări până la definitivarea legislației zonei, guvernul australian așteaptă toate organizațiile să vină cu critici și propuneri pentru ca viitoarea rezervație să ofere nivelul de protecție dorit de toată lumea.

 

Sursa: Reuters / EcoNews

Foto: EcoNews Australia

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger