Australia schimbă definiţia misoginismului în dicţionar

1

În urma unui discurs dur al primei femei premier din Australia, Julia Gillard, rostit în parlamentul australian şi orientat împotriva discriminării de gen, împotriva sexismului, coordonatorii Macquarie Dictionary (autoritatea supremă în materie de limbă engleză de pe continent) au decis să lărgească definiţia misoginismului, pentru a-l aduce în modernitate.

 

 

Premierul Julia Gillard a lansat un atac dur la adresa liderului opoziţiei conservatoare din parlament, Tony Abbott, acuzându-l de misoginism, iar discursul ei a devenit rapid viral pe internet. Ca răspuns la situaţia creată, coordonatorii dicţionarului Macquarie, „biblia” lingvistică a Australiei, au decis să modifice definiţia cuvântului, prin adăugarea unei noi explicaţii, pentru a se potrivi mai bine modului în care cuvântul a fost folosit în ultimii 30 de ani. Dicţionarul respectiv defineşte, în prezent, misoginismul ca „ura faţă de femei”, dar va adăuga o definiţie secundară care va include „prejudecăţi adânc înrădăcinate împotriva femeilor”.

 

Premierul australian Julia Gillard

 

În discursul său, Gillard l-a atacat pe Abbott (un catolic conservator) pentru că acesta a sugerat, la un moment dat, că bărbaţii ar fi mai bine echipaţi pentru a exercita autoritate asupra altora şi pentru că a declarat, cu altă ocazie, că avortul este „calea mai uşoară de a scăpa”. De asemenea, Abbott a participat la un protest împotriva premierului, rostind cuvintele „Ditch the witch” (scăpaţi de vrăjitoare). În discursul său, Gillard s-a referit la întreaga atitudine a lui Abbott, care discriminează femeile pe fondul vederilor sale sexiste. Politicianul conservator a calificat atacul la adresa lui drept „ieftin şi motivat personal” şi ca fiind parte a unei „campanii de defăimare” duse de guvernul australian la adresa lui.

 


Premierul australian nu a comentat decizia lingviştilor de a modifica dicţionarul ca urmare a discursului său. „Las editarea dicţionarelor în grija specialiştilor din domeniul lingvistic”, a precizat Gillard. Reprezentanţii opoziţiei au luat în râs decizia coordonatorilor dicţionarului, spunând că premierul Gillard este persoana care trebuie să fie mai atentă la ce cuvinte foloseşte. Pentru a îndulci imaginea cu care a fost etichetat (din care face parte şi faptul că are o problemă cu dreptul la vot al femeilor), Abbott a apărut mai des în public, în ultimele săptămâni, alături de soţia sa şi cele trei fiice pe care le au împreună.

 

Sursa şi foto: Reuters

Video: YouTube


Un comentariu

  1. Şi apoi, desigur, am fost jignită şi de sexismul, de misoginia liderului opoziţiei insinuându-se peste această masă în timp ce eu mă aflam aici în calitate de Prim Ministru: „Dacă Prim Ministrul vrea, politic vorbind, să fie o femeie onorabilă… ” ceva ce n-ar fi spus niciodată dacă ar fi fost un bărbat în această funcţie. Am fost jignită atunci când liderul opoziţiei a ieşit în faţa Parlamentului şi s-a postat lângă o plăcuţă pe care scria “Scapă de vrăjitoare!”.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger