Australia retrage din farmacii mai multe produse Nurofen, pentru inducerea în eroare a clienților

1

Canalele TV sunt, de multă vreme, invadate de reclame la medicamente și produse cosmetice care promit să vindece și să rezolve toate problemele. Câte din aceste reclame trec însă cu vederea adevărul științific, în numele marketingului? Decizia Curții Federale de Justiție din Australia, de a retrage din magazine mai multe sortimente de Nurofen, atrage atenția asupra acestei practici răspândite în rândul producătorilor de medicamente.

Tribunalul australian a decis retragerea din farmacii, în următoarele trei luni, a mai multor sortimente de Nurofen, pe motiv că producătorii induceau în eroare consumatorii, promițând pe ambalaj mai mult decât puteau să obțină pastilele analgezice. Produse ca ”Nurofen pentru dureri de spate”, ”Nurofen pentru dureri menstruale,” ”Nurofen pentru migrene” sau ”Nurofen pentru dureri de cap cauzate de tensiune” sunt vândute ca soluții pentru simptome foarte specifice, în vreme ce pastilele propriu-zise au acțiuni generice.

Toate aceste sortimente, vândute la prețul mult mai mari decât Nurofen standard, vor fi retrase din farmaciile australiene. Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori, care s-a autosesizat în acest caz, susține că fiecare produs în parte ”era promovat pentru tratarea unui tip particular de durere,” deși absolut toate conțineau același ingredient activ, ibuprofen lysine 342 mg. La teste, s-a demonstrat că niciunul dintre ele nu era mai eficient în tratarea durerilor specifice, decât Nurofenul standard.

În urma acestor observații, Comisia s-a adresat instanței, iar Curtea Federală de Justiție din Australia a decis retragerea de la vânzare a produselor sus menționate. De asemenea, judecătorii au decis și impunerea unor rectificări publicate în ziare și pe site-urile unde apar reclame la produsele Nurofen în cauză, spre o informare corectă a consumatorilor. Compania producătoare britanică a declarat că se nu va ataca decizia, deși, potrivit declarațiilor, nu a intenționat să inducă în eroare consumatorii.

Sursa: BBC


Un comentariu

  1. La teste, s-a demonstrat că niciunul dintre ele nu era mai eficient în tratarea durerilor specifice, decât Nurofenul standard.

    Vouă cum va suna virgulele de mai sus?
    La teste … decât nurofenul standard.

    Serios?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger