AUDIO Dr. Florin Mihaltan: “Nefumatorul din Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ”

25
“Exista o lipsa de reactie din partea tuturor fumatorilor pasivi din Romania”, spune doctorul Florin Mihaltan, intr-un interviu Think Outside The Box. “In strainatate asist destul de des in taxiuri, in alte spatii, la o reactie a fumatorului pasiv care atrage atentia fumatorului activ ca el vrea sa traiasca, nu vrea sa sufere de aceleasi boli pe care le are fumatorul activ.”
de Magda Barascu
Asculta interviul audio cu medicul Florin Mihaltan

Care sunt efectele fumatului asupra unui organism tanar?

Fumatul are o multitudine de efecte. In primul rand trebuie sa stim ca fumatul presupune o inhalare a acestui fum de tigara la o temperatura foarte mare. Aceasta temperatura, alaturi de cei 2000 de produsi toxici si 60 de produsi cancerigeni, irita in prima faza mucoasa bronsica, mucoasa respiratorie, inflameaza. Prima reactie este de secretie, tuse si expectoratie.

Dar al doilea moment este momentul in care aceste substante se absorb in sange. Circulatia lor in anumite organe care nu resusesc sa detoxifice aceste substante, face ca o parte din aceste produse toxice sa fie un element iritativ pentru celule si induce mutatii celulare, mutatii genetice, acea explozie celulara caracteristica formelor precanceroase si canceroase.

La tanar in mod particular, efectul suplimentar este legat de la copilul mic, in calitatea sa de fumator pasiv, creste mai greu in greutate, in inaltime, are infectii respiratorii, are de multe ori tulburari care pleaca de la moarte subita la noua nascut fumator pasiv, pana la malformatii care apar de la mama gravida pana la persistenta fumatului in mediul familial.

Cel mai important fenomen vizibil este cel pe cresterea si dezvoltarea pulmonara, unde capacitatea respiratorie a acestor copii, viitori adolescenti, este mult mai mica decat la cei care nu fumeaza.

De ce fumeaza adolescentii si persoanele tinere?

Exista mai multe motivatii pe care le gasesc. Este in primul rand acel efect foarte modern de a fi la moda, trendy, care a fost demonstrat prin foarte multe reclame existente. Si care sunt intretinute de multe ori prin alt tip de reclama. Sa nu uitam ca am avut reclama directa si indirecta ani de zile.

Apoi este aceasta dorinta de a copia adultul. Adultul reprezinta un exemplu negativ in multe familii. Tanarul considera ca nu poate fi adult pana nu adopta acest obicei.

Care este riscul unui nefumator expus fumului de tigara?

Nefumatorul, de fapt fumator pasiv in multe situatii in Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, unde nu exista aceasta demarcatie neta in multe locatii, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ.

Sigur ca acest risc este puternic ancorat la spatiul la care este expus, inaltime, latime, numarul de fumatori existenti in spatiul acela, numarul de tigari fumate. Noi am facut un studiu international chiar inainte de aparitia legii la care am participat si noi. A avut doua paliere: unul in restaurante obisnuite si altul in pub-uri cu profil englezesc.

Si aici am constatat, masurand dimensiunea spatiilor si modul si comportamentul fumatorilor activi din jur, ca aceasta expunere exista si este constanta si pe nesimtite, prin cumulare, si la locul de munca, si la domiciliu si in spatiile sociale, ea duce la o crestere a riscului cu o treime pana la jumatate riscurile fumatorului activ.

Bolile sunt similare cu ale fumatului activ, nu exista nicio diferenta, nu se poate spune la ora actuala ca fumatorul pasiv face alte tipuri de boli.

Care este parerea dumneavoastra fata de campania initiata de British American Tobacco in parteneriat cu Ministerul Administratiei si Internelor?

In Romania au mai fost incercari de parteneriate cu organe ale statului. Este dupa parerea mea, un moment in care se incearca deturnarea atentiei de la mesaje mult mai importante precum nocivitatea fumatului atat activ cat si pasiv, de la o legislatie care poate fi ameliorata si pentru care trebuie sa existe o preocupare reala. De la modul de protectie real al fumatorului pasiv, si nu cel disimulat pe care in mod indirect incearca sa-l vada si sa-l demonstreze aceasta campanie.

Pe de alta parte dovada ca exista dovada colaborarii cu un organ al statului, are si o alta misiune de a demonstra ca aceste concerne de tigari sunt interesate “sa protejeze” consumatorul, sunt preocupate in mod indirect de sanatatea consumatorului si sustin organele statului pentru a nu lasa acest consum de tigari sa fie la indemana acestei mafii.
In spate insa trebuie sa vedem, inafara de efectele nocive ale fumatului, un alt efect pozitiv al cresterii taxelor.

Se stie ca  o crestere cu 5-10% a pretului tigarilor fara sa se faca nimic legislativ, duce la o diminuare a numarului de fumatori cu 2-5% in conditiile in care contrabanda este controlata. De multe ori aceste tigari ieftine pun in pericol comertul cu tigari “legale” care poate fi amputat tocmai invaziei de tigari de pe pietele unde pretul este derizoriu in comparatie cu tigarile de la noi.

Cred ca aceasta campanie deturneaza in mod indirect atentia fumatorului care poate sa gandeasca si altfel decat i se sugereaza in aceste sloganuri. El poate sa gandeasca ca din cauza cresterii pretului la pachetul de tigari, la ora actuala necontroland contrabanda, el nu mai are acces decat la tigari de contrabanda, si nu la tigari “legale”. Ca exista o preocupare si o ingrijorare intre stat si concernele de tigari pentru sanatatea si pentru protectia consumatorului.

Sfaturi pentru un fumator activ si un nefumator – fumator pasiv

Un fumator activ depinde in primul rand de grupa de varsta. Sfaturile care se dau adolescentului sunt sintetizate intr-un singur cuvant, din dependent de un drog trebuie sa devina un independent. Toata firea lui e construita pe aceasta dorinta de independenta. Trebuie sa fii atent la acest mesaj.

Un adult fumator trebuie sa stie ca niciodata nu e prea tarziu sa se lase. Aud destul de frecvent varstnici care spun ca nu ma mai las ca raul a fost facut, lucru eronat pentru ca si aici se pot face corectii prin intrerupere. Atunci cand te lasi este bine sa te lasi precoce, cu cat te lasi mai devreme, consecintele fumatului nu mai sunt asa evidente sau se estompeaza in timp.

Pentru un fumator pasiv

Exista o lipsa de reactie din partea tuturor fumatorilor pasivi din Romania. In strainatate asist destul de des in taxiuri, in alte spatii, la o reactie a fumatorului pasiv care atrage atentia fumatorului activ ca el vrea sa traiasca, nu vrea sa sufere de aceleasi boli pe care le are fumatorul activ.

In Romania, in ultimii 15 ani, inca nu am vazut aceasta reactie, nu am vazut apelul agngajatilor, sau daca vreti, solidaritatea angajatilor in spatiile unde legislatia ar trebui aplicata pentru a impune fumatorilor activi sa nu fumeze in aceleasi spatii cu ei. Nu am vazut inca reactii coerente la nivel de tara ale managerilor de intreprinderi si chiar manageri de spitale, care sa realizeze ca atunci cand introduc o politica fara fumat in intreprinderile lor, reusesc sa creasca productivitatea, sa diminueze costurile pentru incapacitate temporara de munca, zile de absenteism.

Ideea este ca aceasta legislatie care a debutat bine sa poata fi ameliorata incat sa protejeze real fumatorul pasiv. Acesta sa aiba un raspuns si o reactie de masa care este fireasca, pentru ca avem 65% fumatori pasivi. Sunt numai 33% fumatori activi si acesti fumatori activi trebuie sa inteleaga ca au libertatea de a alege fumatul, nimeni nu atenteaza la aceasta libertate, dar nu au libertatea sa ucida pe cei apropiati, pe cei dragi, pe cei de langa ei prin acelasi fum de tigara.

Tags:25 de comentarii

 1. Pingback: AUDIO Dr. Florin Mihailtan: Nefumatorul din Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ | NeoMania.ro

 2. Noua lege antifumat este favorabila fumatorilor si incurajeaza copii sa devina si ei, daca vor sa fie integrati intre adulti cat mai repede. Fac referire la inscriptiile de pe usile tuturor localurilor( baruri, cafenele, restaurante) ‘In acest local fumatul este permis’. Este de-a dreptul perversa aceasta lege lasand la latitudinea patronilor de localuri decizia de a permite sau nu fumatul, ba mai mult sa anunte cu cinism in scris , la intrare ca acolo se fumeaza, adica; copii nu pierdeti timpul, veniti alaturi de noi, cei mari = fumatori!!!!

  • Da, este trist ca acei copii nu mai pot intra in crasme sa consume si ei o suta de ceva din cauza fumatorilor. Ce tara dom’le.. cum mai devin atunci copii nostri alcoolici?! Oricum, copii nu pierdeti timpul, luati-va masina, veniti alaturi ce noi, cei mari = mult plumb, ozon si monoxid de carbon in aer. Nu folositi transportul in comun, nu mergeti pe jos, nu da bine!

 3. ma tem ca pasivii in general comenteaza, dar nu cred ca vor iesi in fata guvernului la demonstratie. eu unul ma astept ca politistul sa taie o amenda celui care fumeaza in locuri nepermise, dar sunt uimit sa-l vad chiar pe organul legii fumand si arzandu-mi plamanii. legea asta cu fumatul e de ceva vreme in Romania si as pune pariu ca pana acum nu a fost data o singura amenda. la ce bun sa avem o lege daca nu corectam nimic cu ea? sa aratam UE ca avem legi? Dupa parerea mea UE stie si ca avem legi si ca nu le aplicam.

 4. Gramofonu' on

  Daca vreti subiect de investigatii – incercati in fata sectiei de politie de la metrou Unirii, acolo fumeaza de-a valma politistii cu angajatii Metrorex, evident in loc nepermis, in incinta metroului.

  • mai tare e atunci cand se fumeaza in metrou, adica in tren. mergi cu metroul si simti cum din cabina de control vine miros de tutun.
   sau varianta b, se gaseste cate un smecher care sa fumeze in statie sau in tren. unde sunt atunci bodyguarzii?!? poate la o tigara cu politistii…

 5. atata vreme cat nu exisata un “hot-line” unde sa pot anunta ilegalitatile fumatorilor, nu se poate vorbi de protectia nefumatorilor.
  romania e o tara primitiva din punctul asta de vedere. se plang toata ziua ca muierile in cimitir ca nu exista bani pentru asigurarile medicale, pentru spitale, dar nu se face nimic pentru diminuarea numarului celor care au nevoie de ingrijire medicala, nu se face nimic pentru a aduna ceva amenzi la bugetul de stat.
  asa cum am numarat 12 masini de politie cu radar intre pitesti si cluj, asa as vrea sa aud ca cei care aplica legea (care ar trebui sa aplice legea), sa amendeze si sa ridice temporar licenta restaurantelor care incalca prevederile legale.
  un “hot line” ar fi suficient care sa inregistreze reclamatiile si sa controleze daca s-au luat masuri de combatere a contraventiei.
  apoi, acest lucru facut public sa le intre patronilor frica-n oase

 6. Baruri , cafenele ? Dar ce te faci cu marlanii care aprind tigara de pe scara (sau scara rulanta de la metrou), iar toti ceilalti din spatele lui sunt obligati sa inhaleze fumul lui. Nu au rabdare pana ajung sus. Dar asa e natia asta, blestemata cu tot felul de puslamale pentru care nici un glont nu se merita sa-l cheltuiesti pentru capul lor sec, pentru ca e prea scump !

 7. Tiganii vand in Obor la greu tigari contrafacute. Garda trece, dar nimic….nu se aude nimic ,nici la tv , nici la ziar ( probabil primesc si ei ceva ca sa-i lase ). Ia dati o fuga prin Obor sa-i auziti la orice colt, tigari tigari, tigari tigari …

 8. nefumatorul on

  Toate statiile de tramvai/autobuz sunt “asfatate” cu chistoace de tigari.

  Cel mai “frumos” este cand vezi in parc mamica cu copilul de gat si cu tigara in mana libera. Grotesc.

 9. De fapt fumatorilor NU LE PASA de consecintele fumatului pasiv. Ba chiar li se pare normal si se supara daca le spui sa deschida geamul sau sa dea drumul la ventilator. De multe ori dupa serviciu am ajuns acasa si am fost intrebata daca vin de la carciuma, asa de rau miroseam a fum de tigara. De efectele asupra sanatatii mele…….nu le pasa de sanatatea mea….
  Dar cel mai mult ma deranjeaza ca cei cu care lucrez nu fumeaza acasa (din diverse motive) asa ca recupereaza la birou!!!
  Banuiesc ca trebuie sa se intample niste tragedii pentru ca oamenilor sa inceapa sa le pese…..
  Si mai cred ca fumatorii pasivi ar iesi la un protest daca li s-ar da ocazia.

  • Mai bine te-ai interesa cum sa faci sa nu mai puta a gunoi in scara blocului, a prajeala si etc.Iti zic eu te muti cu tribali din Congo si acolo nu te mai deranjeaza nimeni 🙂

 10. Cei care nu fumeaza au ajuns un fel de paria. Nu mai poti intra intr-=un restaurant ca esti mutat ca nefumator intr-un spatiu de doi lei.

 11. Mai bine put a fum de tigara decat a nespalat in autobuz.Aici cine se mai sesizeaza ca-mi creeaza o stare de voma si ameteala direct fara consecinte pe termen lung sau mediu. :))

 12. argumentul cu strainatatea :D on

  vrei sa faci o idee pasabila? – spui ca ea functioneaza “in Vest”. de ce este rau fumatul? pentru ca ne face rau, sau pentru ca in Vest este considerat rau? – pentru ca fumatul in sine face rau, evident. dar d-l doctor si-a dat seama ca, daca prezinta ne-fumatul ca pe o moda, va avea mai multe sanse de reusita, asa ca purcede la aceasta metoda, fara scrupule. desi tot domnia sa spune ca fumatul are succes printre tineri datorita faptului ca este “o moda”.
  este la fel ca si cu campaniile (tot medicale :D) in favoarea alaptatului la san. alaptatul este bun pentru bebelus, sau, in orice caz, este mai bun decat laptele praf. dar nu: o proaspata sau viitoare mamica primea tot felul de materiale in care i se spunea ca alaptatul este bun pentru copil, pentru ea, pentru parinti, bunici, probabil ca si strabunicii demult ingropati capatau ceva din afacere.
  nu o sa discut moralitatea vanzarii de gogosi in scopuri “nobile” – uneori acestea au dat rateuri imense, intrucat scopurile nobile se dovedeau in cativa ani adevarati ucigasi (am acasa o colectie din revista “Magazin istoric” – prin anii ’90 era plina de articole-reclama la ingrasamintele chimice si insecticidele Rhone Poulenc, cu texte de genul: pentru o viata sanatoasa, sigura, luminoasa s.a.; sau fluorarea tuturor alimentelor dupa cel de-al doilea razboi mondial).
  dar folosirea unor astfel de metode ar putea ca pe termen lung sa aiba mult mai multe dezavantaje. in primul rand ca “atitudinea din Vest” poate foarte bine sa fie si ea o moda si este, in orice caz, sporadica. acum cativa ani, un “vestic” european considera de prost gust aceasta atitudine la americani, pentru ca, probabil, de acolo a pornit moda. in plus, sa incurajezi un nefumator sa “isi apere drepturile”, cu alte cuvinte sa se ia la harta cu un fumator pentru simplul motiv ca acesta fumeaza, imi pare manipulare ordinara.
  daca ma deranjeaza fumul unei tigari, voi iesi, sau ii voi da de inteles celui ce fumeaza ca as prefera sa inceteze. dar nu o sa aduc argumente stupide ca cel cu dreptul meu la viata. daca viata mea este in joc, renunt la mersul in baruri, nu???
  toate aceste “campanii” pot fi eficiente, dar ele propun scheme atat de artificiale, si toate promoveaza niste comportamente dez-umanizante. spuneti-i soferului de taxi care se vaita de viata lui amara ca atenteaza la viata dumneavoastra. spuneti-le prietenilor care vor sa stea la povesti ca pe vremuri sau sa analizeze vreo trauma adaugata de curand ca va incalca drepturile de nefumator 😀 o sa scoateti din sarite pe toata lumea, si nici nu va veti obtine mai multe “drepturi” decat daca ati spune, discret, ca fumul de tigara va face rau, sau va provoaca alergii. am prieteni foarte buni fumatori si nefumatori si niciodata nu am avut vreun conflict legat de fumat cu cineva. in schimb am renuntat rapid (uneori poate chiar in pripa) la cunostinte care dadeau semne de spalare pe creier.

 13. http://memberspage.eesc.europa.eu/Detail.aspx?id=2021513
  Eugen Lucan a fost raportor pentru EESC.

  2. Concluzii

  2.1 CESE susţine iniţiativa Comisiei de a asigura aplicarea eficientă a articolului 8 din CCCT pentru a crea un mediu 100% fără fum de tutun, în conformitate cu Principiul 1 (articolul 6) din „Orientările” de la art. 8 din CCCT, precizate în COM(2009) 328, în anexă . CESE consideră că recomandarea europeană este un instrument util în acest sens, dar nu oferă foarte multe garanţii. Dacă implementarea şi eficienţa acestui instrument se dovedesc a fi insuficiente, Comisia trebuie să propună un instrument obligatoriu în cel mai scurt timp.

  2.2 CESE consideră că este necesar să se efectueze cercetări la nivel european privind atât combaterea efectelor nocive ale fumatului în rândul copiilor şi tinerilor, cât şi reducerea gradului de expunere a acestora la FTMA. Cercetările ar trebui să stabilească în rândul fumătorilor şi vârsta la care a fost fumată prima ţigară şi motivele pe care le-au avut copiii şi tinerii când au făcut această alegere, pentru a se elabora în viitor strategii şi programe eficiente.

  2.3 Dat fiind faptul că PE a invitat statele membre să se angajeze să reducă fumatul în rândul tinerilor cu cel puţin 50% până în 2025, CESE consideră că este necesar să se cuantifice efectele nocive concrete ale fumatului în rândul tinerilor, pentru a formula ulterior obiective europene pentru statele membre, care să vizeze reducerea consumului de tutun în rândul tinerilor. Menţionăm că, prin aceasta, nu dorim să se înţeleagă că demersurile anti-tutun trebuie să se prelungească până în 2025, întrucât, dimpotrivă, CESE susţine urgentarea acestor măsuri, date fiind implicaţiile grave pentru sănătatea umană şi costurile uriaşe implicate.

  2.4 CESE consideră că este absolut necesar să se interzică fumatul şi implicit expunerea la FTMA în locurile frecventate de copii şi tineri (grupa de vârstă 0-18 ani) – locuri de recreere: cluburi, discoteci închise, baruri, terenuri de sport, spaţii de agrement pentru copii etc. Această măsură ar putea salva o parte din actuala generaţie de copii şi adolescenţi din grupa de vârsta 15-18 ani, care sunt cei mai expuşi la riscul de a fuma şi la FTMA. Unii dintre ei aleg să fumeze prima ţigară şi se transformă din fumători pasivi în fumători activi, în general, în perioada de vârstă 15-18 ani.

  2.5 CESE consideră că esenţiale sunt programele de educare şi promovare a unui mod de viaţă sănătos şi armonios în şcoli şi licee. La nivel european, copiii şi adolescenţii trebuie să aibă acces la informaţii periodice, corecte şi complete cu privire la consumul de tutun şi expunerea la FTMA, pentru a conştientiza toate riscurile asociate şi pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză, responsabil. Aceste informaţii pot fi oferite şi în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, dar este important ca ele să fie accesibile, periodice, adaptate motivaţiei copiilor şi tinerilor, interactive şi inovatoare, pentru a le permite copiilor să îşi asume responsabilitatea pentru ei înşişi în mod liber şi pe deplin conştient.

  2.6 CESE consideră că sunt necesare campanii de informare şi de educare privind stilurile de viaţă sănătoase, concepute pentru toate categoriile de vârstă şi toate grupurile sociale, pentru a le permite oamenilor să îşi asume responsabilitatea pentru alegerile lor în cunoştinţă de cauză, atât pentru ei înşişi, cât şi, dacă este cazul, pentru copiii lor.

  2.7 CESE încurajează politicile şi implicarea ONG-urilor şi a societăţii civile în acţiuni destinate protecţiei împotriva expunerii la fumat şi a expunerii la FTMA, în special pentru categorii defavorizate care riscă să-şi piardă, pe lângă autonomia socială, şi autonomia personală prin agravarea stării de sănătate şi pierderea treptată a unor funcţii vitale. O protecţie specială împotriva expunerii la FTMA trebuie acordată în special copiilor defavorizaţi, ce provin din medii cu un nivel mare de expunere la fum de tutun secundar, „copiilor şi tinerilor străzii”, precum şi oamenilor străzii.

 14. 2. Concluzii

  2.1 CESE susţine iniţiativa Comisiei de a asigura aplicarea eficientă a articolului 8 din CCCT pentru a crea un mediu 100% fără fum de tutun, în conformitate cu Principiul 1 (articolul 6) din „Orientările” de la art. 8 din CCCT, precizate în COM(2009) 328, în anexă . CESE consideră că recomandarea europeană este un instrument util în acest sens, dar nu oferă foarte multe garanţii. Dacă implementarea şi eficienţa acestui instrument se dovedesc a fi insuficiente, Comisia trebuie să propună un instrument obligatoriu în cel mai scurt timp.

  2.2 CESE consideră că este necesar să se efectueze cercetări la nivel european privind atât combaterea efectelor nocive ale fumatului în rândul copiilor şi tinerilor, cât şi reducerea gradului de expunere a acestora la FTMA. Cercetările ar trebui să stabilească în rândul fumătorilor şi vârsta la care a fost fumată prima ţigară şi motivele pe care le-au avut copiii şi tinerii când au făcut această alegere, pentru a se elabora în viitor strategii şi programe eficiente.

  2.3 Dat fiind faptul că PE a invitat statele membre să se angajeze să reducă fumatul în rândul tinerilor cu cel puţin 50% până în 2025, CESE consideră că este necesar să se cuantifice efectele nocive concrete ale fumatului în rândul tinerilor, pentru a formula ulterior obiective europene pentru statele membre, care să vizeze reducerea consumului de tutun în rândul tinerilor. Menţionăm că, prin aceasta, nu dorim să se înţeleagă că demersurile anti-tutun trebuie să se prelungească până în 2025, întrucât, dimpotrivă, CESE susţine urgentarea acestor măsuri, date fiind implicaţiile grave pentru sănătatea umană şi costurile uriaşe implicate.

  2.4 CESE consideră că este absolut necesar să se interzică fumatul şi implicit expunerea la FTMA în locurile frecventate de copii şi tineri (grupa de vârstă 0-18 ani) – locuri de recreere: cluburi, discoteci închise, baruri, terenuri de sport, spaţii de agrement pentru copii etc. Această măsură ar putea salva o parte din actuala generaţie de copii şi adolescenţi din grupa de vârsta 15-18 ani, care sunt cei mai expuşi la riscul de a fuma şi la FTMA. Unii dintre ei aleg să fumeze prima ţigară şi se transformă din fumători pasivi în fumători activi, în general, în perioada de vârstă 15-18 ani.

  2.5 CESE consideră că esenţiale sunt programele de educare şi promovare a unui mod de viaţă sănătos şi armonios în şcoli şi licee. La nivel european, copiii şi adolescenţii trebuie să aibă acces la informaţii periodice, corecte şi complete cu privire la consumul de tutun şi expunerea la FTMA, pentru a conştientiza toate riscurile asociate şi pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză, responsabil. Aceste informaţii pot fi oferite şi în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, dar este important ca ele să fie accesibile, periodice, adaptate motivaţiei copiilor şi tinerilor, interactive şi inovatoare, pentru a le permite copiilor să îşi asume responsabilitatea pentru ei înşişi în mod liber şi pe deplin conştient.

  2.6 CESE consideră că sunt necesare campanii de informare şi de educare privind stilurile de viaţă sănătoase, concepute pentru toate categoriile de vârstă şi toate grupurile sociale, pentru a le permite oamenilor să îşi asume responsabilitatea pentru alegerile lor în cunoştinţă de cauză, atât pentru ei înşişi, cât şi, dacă este cazul, pentru copiii lor.

  2.7 CESE încurajează politicile şi implicarea ONG-urilor şi a societăţii civile în acţiuni destinate protecţiei împotriva expunerii la fumat şi a expunerii la FTMA, în special pentru categorii defavorizate care riscă să-şi piardă, pe lângă autonomia socială, şi autonomia personală prin agravarea stării de sănătate şi pierderea treptată a unor funcţii vitale. O protecţie specială împotriva expunerii la FTMA trebuie acordată în special copiilor defavorizaţi, ce provin din medii cu un nivel mare de expunere la fum de tutun secundar, „copiilor şi tinerilor străzii”, precum şi oamenilor străzii.

 15. Contra-argumentului de mai sus on

  Dumneata probabil te-ai nascut deja spalat/a bien pe creier. Normalitatea e fara fum de tutun. Si apropo de nascut…oare de ce oamenii nu s-au nascut fumatori? De ce trebuie sa mai si respire aer curat ca sa traiasca?

 16. Meh, intreb si eu ca tot omul: cine te impinge pe tine, nefumator, sa frecventezi localurile unde se fumeaza? Esti masochist, sau ce? Te obliga cineva?

  Pe de alta parte, te-ai gandit vreodata ce e mai periculos pentru sanatatea ta: aerul poluat dintr-un oras mare sau fumul unei tigari care arde la 10 metri de tine?

  Ce preferi: cancer la plamani provocat sigur de excesul de noxe dintr-un oras poluat ca Bucuresti, sau ipotetica insuficirenta respiratorie care, zic unii, e provocata de fumatorul de pe cealalta parte a strazii?

  Bine ca am rezolvat toate celelalte probleme ale tarii (coruptie, sistem sanitar la pamant, invatamant falimentar,… etc.), e vremea sa-i impuscam pe fumatori, nu? Fumatorii schimba clima planetei, nu? Ei au provocat criza mondiala, nu? Ei sunt sursa tuturor belelelor de acest Pamant, nu? 🙂

  • Pentru KOR

   Ofensiva e impotriva celor care indraznesc sa cheltuiasca banii din fondurile de santate, ce nu e clar?

   Uita-te si vezi ce problema au devenit alimentele: toate provoaca un cancer cat mai urat. Se platesc miliarde de euro pentru asta, dar au scazut la 10% fondurile pentru medicamente sau tratamente.

   Fumatorii sunt doar o categorie care iese din rand, in curand ii vor asimila teroristilor.

   Eu propun asa: cei care nu fumeaza sa plateasca mai putin la asigurarile sociale de sanatate! Ceilalti sa moara pe banii si pe barba lor, nu-i normal asa?

   Cretinismele astea cu “fumatorul inamicul public nr 1” sunt pentru Oastea Domnului, pentru dobitocii care mor de grija altora. Sa-i vad ca ies pe bulevard si urla ca-s noxe, sa-i vad ca urla de starea spitalelor….

   Asta-i tot.

 17. Pingback: Tweets that mention AUDIO Dr. Florin Mihaltan: “Nefumatorul din Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ”

 18. Pingback: Dr. Florin Mihaltan: “Nefumatorul din Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ” | Blog Tudor Maxim

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger