AUDIO Cum sună smogul din Beijing

0

Mulţi dintre noi am auzit nenumărate ştiri despre acumularea apocaliptică de smog din capitala Chinei, însă un proiect artistic realizat de Brian Foo a vrut să-i aducă pe oameni mai aproape de aerul poluat, transformându-l în muzică, scrie FastCoExist. “Am vrut să creez o experienţă care să le ofere ascultătorilor un răspuns emoţional şi o înţelegere intuitivă a nivelurilor de poluare la care sunt expuşi locuitorii Beijingului pe termen scurt şi lung”, spune el. “În ceea ce priveşte sunetele din piesă, am vrut să creez sentimentul de înconjurare treptată cu un nor de smog”.

 

 

Melodia, realizată cu fragmente dintr-o piesă a trupei Nine Inch Nails, urmăreşte traseul particulelor poluante din Beijing în ultimii trei ani. Odacă cu fiecare beat, piesa se îmbogăţeşte cu date dintr-o zi nouă, iar clipul video cu puncte ce plasează smogul pe un grafic al calităţii aerului. Când se depăşesc 50 de părţi pe metru cub, pragul după care poluarea începe să ameninţe sănătatea oamenilor, sunetele şi punctele staţionează pe ecran mai multă vreme.

 

Air Play – Smog Music Created With Beijing Air Quality Data from brian foo on Vimeo.

 

“Pe măsură ce se acumulează mai multe particule, se adaugă mai multe instrumente melodiei”, spune Foo. “La apogeele poluării, melodia cedează în favoarea unei revărsări de sunete de instrumente. Piesa ‘se înseninează’ doar după câteva zile succesive considerate bune sau moderate. Am ales această abordare pentru că sănătatea cuiva nu este de regulă afectată de o anumită zi de poluare urât, ci de o expunere îndelungă”. Aflaţi mai multe pe FastCoExist.

 

Puteţi asculta, de acelaşi autor, şi:

Cum se aude inegalitatea economică de pe şinele de metrou din New York


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger