AUDIO Balena care imită vocea umană

0

Anumite specii de balene pot imita vocile oamenilor, susține o cercetare recentă, însă celebritatea absolută din această sferă este Noc. Adică o balenă albă care a imitat atât de bine vocea umană, încât oamenii de știință au crezut că aud o conversație de la distanță.

 

Deși Noc este prima balenă devenită ”star” pentru această abilitatea, ea nu este primul caz cunoscut. În 1979, la Acvariul din Vancouver, a trăit o balenă care-și punea spune numele (Lagosi) și care putea fi auzită bolborosind în germană și rusă.

Potrivit studiului publicat recent în Current Biology, frecvențele vocii balenei sunt din aceeași gamă cu cea a vocii umane, situându-se cu câteva octave mai jos decât sunetele obișnuite ale balenelor. Acest lucru se datorează, susțin cercetătorii, datorită faptului că acest animal a petrecut timp îndelungat cu oamenii, ascultându-i atât de sub apă, cât și de la suprafață.

Din păcate, Noc a murit la vârsta de 30 de ani, după ce și-a încetat ”vocalizele” umane în jurul vârstei de 3-4 ani. Autorul studiului a întrerupt cercetarea, pentru a o relua recent, la încurajarea prietenilor.

Mai jos, puteți asculta o mostră din ”conversațiile” lui Noc.
 

Sursa: Discovery News

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger