Au început testele pentru Internetul roboţilor – RoboEarth

0

RoboEarth este un proiect la care s-a lucrat îndelung, care care abia acum a fost dat în premieră publicităţii. Miza acestei reţele, un corespondent al world wide web pentru roboţi, este să le asigure acestora din urmă un mediu în care să poată partaja informaţie şi să poată învăţa unul de la celălalt. Pentru început, patru roboţi vor testa acest “Internet” paralel, pentru a realiza o serie de sarcini.

 

535494e2ab

Proiectul RoboEarth, finanţat de Uniunea Europeană, este menit ca, în viitor, să creeze un fel de “creier” comun pentru diverse tipuri de maşini, unde atât oamenii, cât şi roboţii, să poată uploada informaţii într-o bază de date. Sistemul, dezvoltat de cercetători ai companiei Philips, alături de cercetători de cinci universităţi europene, este gândit ca un world wide web pentru roboţi: “o reţea uriaşă şi o bază de date pe măsură, unde roboţii să poată partaja informaţii cu ajutorul cărora să înveţe unii de la alţii,” explică Rene van de Molengraft, coordonatorul de proiect, citat de BBC.

Pentru început, acest sistem va fi testat cu ajutorul a patru roboţi ce vor participa la o demonstraţie publică, în care să “lucreze colaborativ” cu câţiva pacienţi, cărora maşinile ar trebui să le servească băuturi. Unul dintre roboţi va uploada harta încăperii, astfel încât ceilalţi “colegi” să se poată orienta, iar alţii vor servi propriu-zis băuturile oamenilor.

Dat fiind că, în acest moment, principala problemă cu care se confruntă cercetătorii este faptul că cei mai mulţi roboţi sunt specializaţi în sarcini unice, scopul sistemului este să creeze un “creier comun”, cu ajutorul căruia roboţii să se poată adapta şi la alte sarcini. “O sarcină cum ar fi deschiderea unui tub de medicamente poate fi partajată pe RoboEarth, astfel încât ceilalţi roboţi s-o poată aplica fără a mai fi nevoie să fie programaţi individual pentru acest tip particular de sarcină,” a precizat de Molengraft.

Dacă e să ne încredem în estimările specialiştilor, în următorii zece ani vom putea dispune în masă de roboţi domestici, în condiţiile în care acum putem achiziţiona roboţi specializaţi în aspirarea podelelor sau în spălarea ferestrelor. Totodată, se lucrează la devoltarea unor roboţi umanoizi, care să îngrijească persoane vârstnice.

Sursa: BBC

Puteţi citi şi:

Nemurirea digitală, posibilă în anul 2045: Ne vom încărca minţile în computere

În curând, micro-tehnologia ar putea înlocui o parte din doctori şi din medicamente


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger