Realizările ştiinţifice de tot râsul au şi ele premiile lor Nobel; Ig Nobel, mai corect, premii care se acordă anual de către Annals of Improbable Research. Aceste premii se anunţă, de regulă, cu o lună înaintea adevăratelor premii Nobel, scrie agenţia de presă Reuters.
Dintre cele zece premii din acest an, trei au mers la echipe de cercetători care au “demonstrat” că: aproape toate mamiferele, indiferent de dimensiune, au nevoie de aproximativ 21 de secunde ca să urineze; că este posibil să dez-fierbi parţial un ou, cu ajutorul chimicalelor; prin calcule matematice, se poate arăta cum un împărat nord-african din secolul 17 a fost tată al 888 de copii în doar 30 de ani.
Alte echipe au câştigat premii pentru experimente pe fundul unui pui de găină pentru a demonstra cum mergeau dinozaurii sau pentru demonstraţia că apendicita acută poate fi diagnosticată după gradul de durere simţit de pacient când trece cu maşina peste “bumper-e” anti-viteză. Cercetătorul Michael L. Smith a primit un premiu pentru că s-a lăsat înţepat de albine, în mod repetat, în 25 de locuri diferite ale corpului, pentru a demonstra care este acea parte a corpului care doare cel mai tare de la astfel de înţepături; răspunsul a fost: penisul.
Premiul Ig Nobel pentru medicină a fost acordat celor două echipe de cercetători care au realizat experimente pentru a studia efectele biologice ale sărutului intens (efecte care includ, se pare, scăderea alergiilor pielii), iar premiul Ig Nobel pentru literatură a fost acordat cercetătorilor care au demonstrat că interjecţia “hă” (huh) există în orice limbă de pe planetă. Alţi cercetători au fost recompensaţi pentru că au dovedit că mulţi oameni de afaceri de succes au dezvoltat o pasiune pentru risc după ce au supravieţuit unor dezastre în copilărie. Şi poliţia din Bangkok a luat un premiu: pentru că a oferit salarii mai mari poliţiştilor ca să nu ia mită.
Premiile Ig Nobel au fost înmânate de câştigători ai adevăratelor premii Nobel, în cadrul unei ceremonii ţinute la Universitatea Harvard, din Cambridge, Massachusetts şi organizată de Marc Abrahams, editorul Annals of Improbable Research. Ceremonia a cuprins şi o mini-operă în trei acte despre o competiţie între milioanele de specii ale planetei, care încearcă să demonstreze care dintre ele este cea mai bună.
Sursa şi foto: Reuters
În imagine: David Hu, cercetătorul care a luat premiul Ig Nobel pentru determinarea timpului în care mamiferele îşi golesc vezica urinară