Observatorul spațial Herschel al Space Telescope Science Institute (ESA) a găsit molecule de oxigen într-o regiune apropiată în care se formează stelele. Aceasta este prima dată când, fără echivoc, se găsesc molecule de oxigen în spațiu.
Moleculele de oxigen au fost descoperite într-un complex în care se formează stele. Deși se cunoștea existența oxigenului atomic în unele regiuni din spațiu, căutările de până acum a moleculelor de oxigen (doi atomi de oxigen, legați împreună) au fost în zadar.
Chiar și cantitatea de oxigen atomic este mult mai mică decât se aștepta.
Satelitul Submillimetre Wave Astronomy al NASA și misiunea suedeză Odin au căutat oxigenul molecular și au stabilit că abundența lui este mult mai mică decât se aștepta.
Una dintre explicații ar fi că atomii de oxigen îngheață pe boabe mărunte de nisip plutind în spațiu și sunt și sunt convertite în gheață, nemaifiind observate.
Dacă acest lucru e adevărat, gheața ar trebui să se evapore în regiunile mai calde din cosmos, apa redevenind gaz și permițând moleculelor de oxigen să se formeze și să fie văzute.
Cercetătorii au căutat moleculele de oxigen în Orion, unde căldura rezultată de la formarea stelelor ar încălzi nisipul și gazul.
Misiunea Herschel Oxygen Project a avut succes, în cadrul acesteia descoperindu-se o moleculă de oxigen la fiecare un milion de molecule de hidrogen.
“Asta explică de ce o parte din oxigen se ascunde”, spune dr. Paul Goldsmith, cercetător în cadrul proiectului care adaugă că încă nu înțelege ce e așa de special în legătură cu locurile unde găsesc moleculele de oxigen și de ce e așa de puțin. “Universul are, încă, multe secrete”, spune el.
Sursa: psyorg.com