Au fost descoperite două planete gemene capabile să susţină viaţa

0

NASA a anunţat descoperirea a două planete gemene, numite Kepler-62-e şi Kepler-62-f, care, spun experţii, ar putea cu uşurinţă să susţină viaţa în ecosistemele lor. “Goldilocks planets”, cum sunt numite cele capabile să susţină forme de viaţă, ar putea exista mult mai multe în univers decât se credea până acum, spun specialiştii NASA.

Potrivit lui William Borucki, om de ştiinţă la NASA, cele două planete gemene sunt cele mai bune candidate pentru viaţă descoperite până acum de telescoapele NASA care vânează astfel de locuri în univers. Descoperirea celor două planete a fost anunţată în revista Science, în această săptămână şi a fost făcută de telescopul Kepler, care, până în prezent, a găsit 122 de exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar). Însă majoritatea nu întrunea condiţiile necesare dezvoltării oricărei forme de viaţă, de la microbi la om. Plus că multe din aceste planete se află în zone nelocuibile ale spaţiului cosmic (zonele locuibile fiind cele unde nu este prea cald, dar nici prea frig, astfel încât să existe apă în formă lichidă). Iar cele descoperite în zone locuibile erau, până acum, prea mari ca dimensiuni, ceea ce indică posibilitatea să fie baloane de gaz, precum Neptun, deci nepotrivite dezvoltării vieţii. Alte planete similare Pământului nu se aflau în zona potrivită ca distanţă faţă de stelele lor, ceea ce însemna, la fel, imposibilitatea susţinerii vieţii.

Dar Kepler-62-e şi Kepler-62-f sunt exact ceea ce trebuie, spune Borucki. Orbitează în jurul aceleiaşi stele, sunt gemene şi sunt mai apropiate una de cealaltă decât Pământul de Marte. Sunt puţin mai mari decât Pământul, dar nu cu mult; Kepler-62-e este ca o lume hawaiană, înmiresmată, iar Kepler-62-f este mai rece, mai îngheţată, un fel de Alaska de pe Terra. Cele două planete se află la 1.200 de ani lumină distanţă de noi. „Este pentru prima dată când mă gândesc că o planetă, mă refer specific la Kepler-62-f, ar putea avea viaţă pe ea. Am trecut o barieră foarte importantă cu această descoperire – întrebarea, de fapt, este de ce nu ar avea viaţă?”, spune co-autorul studiului despre cele două planete, David Charbonneau de la Universitatea Harvard. Totuşi, pentru ca planeta în cauză să fie suficient de caldă ca viaţa să existe pe ea, ar avea nevoie să capteze, cumva, căldura de la steaua sa, care oferă o energie de numai o cincime din cea oferită de soarele nostru, dar acest lucru este foarte posibil să se întâmple, susţin specialiştii NASA.

Autorii studiului asupra descoperirii nu reuşesc, însă, să se pună de acord asupra unui lucru: care dintre cele două planete gemene ar fi mai potrivită pentru susţinerea vieţii. Deocamdată, nu s-a putut confirma existenţa apei pe niciuna dintre ele, dar cercetările realizate de la distanţă lasă loc prezumţiei că apa ar fi prezentă. Steaua în jurul căreia orbitează planetele are 7 miliarde de ani, adică este cu 2,5 miliarde de ani mai bătrână decât soarele nostru. „Dacă viaţa există pe aceste planete, trebuie să fie la nivel avansat, din punct de vedere al evoluţiei, pentru că planetele sunt mai bătrâne”, spune Borucki. Nu doar descoperirea celor două planete gemene a fost anunţată acum, ci şi cea a altor cinci exoplanete (într-un studiu separat), ceea ce ridică numărul total de planete descoperite de Kepler şi alte telescoape din jurul Pământului la aproximativ 850, până în prezent.

Sursa şi foto: MSN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger