Au fost descoperite cele mai vechi instrumente muzicale din lume

0

Un grup de cercetători anunţă, printr-un studiu publicat în Journal of Human Evolution, că a identificat cele mai vechi instrumente muzicale din lume, din cele cunoscute şi descoperite până în prezent. Este vorba de flaute făcute din oase de păsări şi fildeş de mamut, găsite într-o peşteră din sudul Germaniei.

 

Cele două flaute sunt, alături de alte obiecte descoperite în peştera Geissenkloesterle din Germania, dovezi ale existenţei timpurii pe teritoriul european a omului modern, Homo sapiens, susţin autorii studiului, cercetători la Universitatea Oxford, coordonaţi de profesorul Tom Higham. Cu ajutorul metodei datării cu carbon, ei au aflat că vârsta celor două instrumente muzicale ar fi între 42.000 – 43.000 de ani. La cercetare a participat şi profesorul Nick Conrad, de la Universitatea Tübingen, cercetătorul care identificase, în 2009, cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute la acel moment. „Rezultatele de aici ne confirmă o ipoteză mai veche, lansată acum câţiva ani, potrivit căreia Dunărea a fost un coridor cheie pentru mobilitatea oamenilor şi a inovaţiilor tehnologice în Europa centrală încă de acum 45.000 de ani”, a spus Conrad. „Peştera Geissenkloesterle este una dintre sursele arheologice din regiune care ne oferă probe importante în acest sens, prin ornamente, artă figurativă, picturi mitice şi instrumente muzicale”, a completat cercetătorul.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, instrumentele muzicale erau folosite cu scop recreaţional sau religios; muzica ar mai fi putut juca rolul coagulării unor reţele sociale mai largi, fapt care a ajutat specia umană să îşi extindă teritoriul, mai susţin teoriile. Cercetătorii care analizează descoperirile din Germania spun că dovezile de aici sugerează că omul modern a ajuns în regiunea superioară a Dunării înainte de răcirea climei de acum 39.000 – 40.000 de ani. Această teorie contrazice studii mai vechi, care susţineau că migrarea omului modern în sus pe Dunăre ar fi avut loc după etapa răcirii climei din acea perioadă. „Omul modern se afla în Europa centrală cu 2 – 3.000 de ani, cel puţin, înainte de deteriorarea climei despre care vorbim, cauzată de ruperea unor uriaşe bucăţi de gheaţă din fâşiile nord-atlantice. Întrebarea este ce efect a avut schimbarea de climă asupra oamenilor de atunci”, spune profesorul Higham, coordonatorul cercetării care a descoperit cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute până acum din lume.

 

Sursa şi foto: BBC News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger