Au existat martirii creștini?

3

Candida Moss, profesoară la University of Notre Dame și specialistă în Noul Testament și începuturile creștinismului, a publicat recent o carte, Mitul persecuțiilor: Cum au inventat primii creștini istoria martirajului, în care pune la îndoială una dintre cele mai importante istorii fondatoare ale creștinismului.

În cele trei secole care au trecut de la moartea lui Iisus și convertirea împăratului Constantin au fost în total doar 10 ani în care creștinii au fost oprimați de autoritățile imperiale romane. Creștinii, spune Moss, nu au fost niciodată victimele unor persecuții susținute.
Creștinii care se ascundeau în catacombe de teamă, care se întîlneau în secret pentru a evita să fie arestați, care erau aruncați la lei, torturați sau arși de vii – nimic altceva decît o legendă.
Moss a examinat documentele rămase de la singura campanie anti-creștină a romanilor, cea pornită de împăratul Dioclețian între anii 303 și 306, cînd creștinii au fost dați afară din funcții publice. Bisericile lor, precum cea din Nicomedia, aflată peste drum de palatul imperial, au fost distruse. Dar, spune Moss, dacă existau creștini în funcții publice și își construiseră biserica practic în curtea împăratului, cu greu s-ar putea susține că stăteau ascunși în catacombe.Ideea bisericii persecutate e o invenție a secolului 4, după ce biserica a devenit, datorită lui Constantin, protejată politic. Poveștile despre persecutarea sistematică a primilor creștini erau folosite ca propagandă împotriva ideilor eretice sau a sectelor.

3 comentarii

  1. sa intelegem ca Tacitus minte atunci cand ne povesteste de Nero care se distra omorand crestini in arene sau folosindu-i pe post de torte? Tertulian (sec 2-3), asadar cu peste un secol inainte de persecutiile lui Diocletian acuza persecutiile anti-crestine inventandu-le?? Pai, parca era o inventie de secol 4! Au fost mult mai multe edicte anti-crestine si persecutii in primele secole, decat spune materialul dvs. Dar, in general, e tare simplu sa te faci auzit tabloidizand istoria si cautand senzationalul ascunzand oportunismul sub masca ineditului si a unei pretioase obiectivitati… whatever…

  2. Foarte slab documentat si argumentat articol!!! Pacat! Astept mult mai mult de la totb! Stire de tabloid!!! Sunt deschis sa aflu informatii despre aceasta teza, dar mai sus sunt prezentate foarte putini informatii si sunt omise multe altele (unele din ele prezentate de Silviu). Hai sa demontam crestinismul ca niste profesionisti! Cu cap si bun simt! 🙂 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger