Au de-a face microundele cu astmul la copii?

1

Microunde, uscătoare de păr, linii electrice. Expunerea la câmpurile electromagnetice a fost asociată cu o serie de probleme de sănătate, precum cancerul sau anomalii ale sistemelor imunitar şi reproducător, iar o nouă cercetare adaugă încă una pe listă: astmul la copii.

În primul studiu de acest gen realizat până acum, oamenii de ştiinţă au ataşat monitoare femeilor însărcinate pentru a măsura nivelul lor de expunere la câmpurile electromagnetice şi a vedea dacă acesta este asociat cu riscul dezvoltării astmului la copii. Copiii ale căror mame au înregistrat cel mai ridicat nivel de expunere, au observat cercetătorii, din surse precum microunde, uscătoare de păr sau linii electrice, prezentau o incidenţă de astm de trei ori şi ceva mai mare decât ceilalţi. Dr. De-Kun Li, epidemiolog la Kaiser Permanente Division of Research din Oakland, California, a atribuit cele mai ridicate niveluri de expunere utilizării unor electrocasnice precum aspiratorul, cuptorul cu microunde şi uscătorul de păr. Aproape orice lucru ce foloseşte electricitate, spune el, fie că este vorba de frigidere, cuptoare, automobile sau linii electrice, generează câmpuri electromagnetice de frecvenţă joasă.

De aici se nasc nişte sfaturi pentru femeile însărcinate: nu staţi în faţa cuptorului cu microunde atunci când acesta încălzeşte mâncare, de exemplu, şi ţineţi uscătorul de păr cât mai departe posibil de burtă sau folosiţi unul pe baterii.

Sursa: Time

Foto: Flickr/net_efekt

 


Un comentariu

  1. Articolul este plin de tot felul de gogomanii, nu stiu de unde au fost preluate dar arata ca un produs tipic “ziaristic” – care trebuie sa socheze, sa vina cu elemente neasteptate si recomandari contradictorii… Sfatul meu pentru autor este: nu va bagati in domenii la care nu va pricepeti ! Lasati specialistii sa-si spuna cuvantul, si nu tot felul de escroci, vanatori de “senzational” si de inedit – dar mai ales ziaristi inculti si naivi… Atat timp cat rezultatul unor cercetari consta doar in niste vagi corelatii, fara explicatii stiintifice sau macar niste ipoteze plauzibile, concluzia nu poate fi altceva decat “apa de ploaie” !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger