Ați fi de acord cu autorizația pentru fumat?

1

Simon Chapman, profesor de sănătate publică la Universitatea din Sydney, Australia, a venit cu o propunere radicală pentru reducerea efectelor negative ale fumatului, scrie Livescience. Cercetătorul ar vrea ca fumătorii să plătească o autorizație pentru fumat, la fel ca uzinele poluante, care să nu fie nici scumpă, nici ieftină.

Consumul îndelungat de tutun, susține Chapman, cauzează moartea a jumătate dintre fumători. Nici o altă activitate umană, nici măcar războiul nu generează atâtea morți anual ca țigările. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, acestea ar urma să conducă la peste un miliard de morți premature până la sfârșitul secolului dacă nu se iau măsuri.

Cercetătorul australian propune ca guvernele să introducă carduri speciale pentru fumători prin care să limiteze accesul la produsele din tutun și să-i încurajeze să se lase. El are în minte o limită de 50 de țigări pe zi pe o perioadă de două săptămâni, cantitate pe care o consideră suficientă pentru fumătorii înrăiți. Utilizatorii ar urma să plătească și o autorizație pentru fumat, în funcție de consumul fiecăruia, care să nu fie mare, dar suficient de consistentă pentru a le da timp de gândire dacă vor s-o obțină sau s-o reînnoiască.

Nici cardul nu ar urma să fie scump, potrivit lui Chapman, dar ar trebui să fie obligatoriu pentru toate achizițiile de produse din tutun. Cei care se abat de la sistem, atât retailerii, cât și consumatorii, ar urma să primească amenzi usturătoare. Japonia a introdus deja un astfel de sistem pentru țigările care se vând la automate. Iar pentru cei care se întreabă dacă o asemenea măsură nu ar da ghes comerțului negru, cercetătorul are deja un răspuns: dacă autorizația e ușor de obținut, atunci fumătorii nu ar fi prea stimulați să cumpere țigări de la un infractor. Aflați mai multe pe Livescience și în lucrarea lui Chapman.

Foto: Flickr/Tahmid Munaz™

 

Puteți citi și:

Psihosociologia consumului de tutun în România


Un comentariu

  1. Pingback: Hai să nu fumăm o zi! | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger