Atentat la spațiul verde: Primăria din Târgu Mureș taie copacii, în ciuda protestelor și a amenzilor

0

Primăria Târgu Mureș a tăiat recent mai mulți copaci pe Platoul Cornești, o zonă de agreement a mureșenilor, fără a lua în considerare adresa Gărzii Naționale de Mediu, care interzicea expres tăierile de copaci, și împotriva locuitorilor, care au protestat săptămâna trecută și au sesizat în repetate rânduri Garda de Mediu.

 

copaci

 

Şeful Gărzii de Mediu Mureş, Ovidiu Condurache, a anunţat marţi că instituţia sa a amendat Primăria Târgu Mureş cu 10.000 de lei pentru că a tăiat opt copaci şi a schimbat destinaţia spaţiului verde fără a avea documentaţie de urbanism. “Am dictat o amendă de 10.000 de lei, nu neapărat pentru tăieri, ci pentru că pentru noul aliniament de pe strada Mihai Viteazu, unde s-a creat o nouă bandă de circulaţie, prin tăierea a opt copaci, trebuia o documentaţie de urbanism legal întocmită. Am dat amenda respectivă pentru că s-a schimbat destinaţia de spaţiu verde fără să existe documentaţie de urbanism”, a afirmat Ovidiu Condurache, potrivit Agerpres.

El a precizat că sesizările primite în ultima săptămână de la diverse organizaţii de mediu şi de la UDMR cum că municipalitatea ar fi tăiat ilegal o serie de arbori nu s-au confirmat, întrucât au fost aprobate de comisia tehnică însărcinată cu avizarea lucrărilor din oraş şi figurează în planul anual de tăieri.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat presei marţi că nu va plăti amenda dictată de Garda de Mediu, o va contesta şi a subliniat că are încredere în justiţie. Potrivit primarului, documentaţia de urbanism pentru strada Mihai Viteazu era în curs de elaborare şi că a primit amenda respectivă din cauza presiunilor care ar fi fost făcute de unii oameni politici asupra instituţiilor. ’Există hotărâri de Consiliu Local, de comisii, deci era hotărâtă tăierea copacilor, inclusiv a celor de pe strada Mihai Viteazu, cu sau fără bandă nouă de circulaţie. Eu, ca bun gospodar, am lărgit strada, dar faptul că am făcut o nouă bandă nu e treaba Gărzii de Mediu. Documentaţia de urbanism era în curs de elaborare. Dacă vrea cineva să-ţi găsească ceva, găseşte oricum ceva, cu multă abnegaţie (…) E jenant, o bătaie de joc, păcat că aceste instituţii sunt forţate de oameni politici, sunt presiuni. E inacceptabil. Eu plantez mii de copaci anual, le ofer târgumureşenilor un ambient plăcut şi nişte domni parlamentari plângeau pe scoarţa de copac’, a spus Dorin Florea, făcând referire la protestul de duminică la care au participat şi vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, precum şi Gyorgy Frunda.

Sursa: Agerpres

Foto: Tvrmures.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger