Atentat la pădurile din România. Ce spun miniștrii Mediului

0

Un grup de deputați încearcă, din nou, să supună votului din Camera Deputaților un proiect de modificare a Codului Silvic care ar permite un ritm mai accelerat de exploatare a pădurilor din România. WWF România a ținut piept acestor încercări până acum și face în continuare eforturi pentru a opri aprobarea acestor modificări. Răspunzând apelului WWF, mai mulți cetățeni îngrijorați au trimis mail-uri către parlamentari pentru a-și exprima dezacordul cu privire la propunerea deputaților.

 

de Roxana Bucată

Ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, spune că legea va fi dezbătută imediat după începerea sesiunii parlamentare din 2013, iar decizia va reveni grupurilor politice din Parlament. Întrebată de TOTB ce părere are despre modificările propuse, ministrul Rovana Plumb spune că a fost receptivă la observațiile și propunerile venite dinspre societatea sivilă.  “Ca urmare a acestor discuții, Ministerul Mediului și Pădurilor, prin experții în domeniul silvic, a preluat amendamentele depuse de ONG-uri referitor la Legea Codului Silvic și a menținut o comunicare constantă cu aceștia.  Acestea au fost dezbătute la întrunirea comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputaților”, se arată în răsspunsul ministrului Rovana Plumb.

Protejarea pădurilor și reîmpăduririle sunt priorități clare ale actualei conduceri a MMP. Chiar pe 3 noiembrie a debutat, la inițiativa MMP, campania națională “Împădurim România”, prin intermediul căreia vor fi plantați 26 de milioane de puieți pe parcursul lunii noiembrie, se mai arată în răspunsul solicitat.

“Atentatul” la adresa Codului Silvic a avut loc și în perioada mandatului de ministru al Mediului al lui Laszlo Borbely.  “Când am fost ministru am insistat, în comisie, să introducem unele prevederi care să depășească mentalitatea economică. E clar că în spatele Codului Silvic se află această mentalitate a Romsilva și a celor din domeniu de a exploata pădurea din punct de vedere economic. Nu se ține cont de analiza din punct de vedere al mediului, de analiza zonei, se taie cât mai mult și cât mai repede. Eu sper să nu se finalizeze așa, trebuie lăsat noul Parlament să finalizeze Codul Silvic”, a declarat Laszlo Borbely pentru TOTB, adăugând că a făcut o analiză pe vremea când era ministru, analiză pe care o va susține în cadrul dezbaterilor din legislatura viitoare.

La rândul său, Attila Korodi, de asemenea fost ministru al Mediului, se declară împotriva propunerii de modificare a Codului Silvic. “Ultima variantă nici nu o mai cunosc, de foarte multe ori au încercat să iasă către votul final, din fericire pe votul final ultima dată n-a intrat și am speranța că până la urmă în sesiunea aceasta parlamentară nici să nu intre, iar discuțiile să se reia în noul Parlament sa. WWF are dreptate, acest proiect va lăsa spațiu liber pentru activități ilegale”, a declarat Attila Korodi pentru TOTB. Acesta a adăugat că este foarte important ca tot ce înseamnă furt din pădure să fie pedepsit penal, iar exploatările adiționale să se facă doar dacă nu au fost făcute în anul anterior.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger