Vă invităm să intrăm în acţiune pe o temă amânată şi nerezolvată – Cum putem pleda cauza bătrânilor şi bătrânelor în societatea românească actuală din perspectiva precariatului cultural? Cum putem contracara estetica dominantă a corpului tânăr şi energetic? Ce mijloace vizuale avem la dispoziţie? Mai este posterbombingul o soluţie în jungla marketingului de gherilă? Cum arată astăzi un comix activist?
Fie că vrem, fie că nu, unii dintre noi trăim cu sprijinul părinţilor şi rudelor în vârstă. Cu toate astea, putem vorbi astăzi de un dictat al economiei de piaţă de a fetişiza tineretul învingător ca reprezentant al prospeţimii, adaptabilităţii şi flexibilităţii spiritului competitiv. Noua economie trăieşte din capacitatea de a consuma şi transformă un corp tânăr într-un corp bătrân, la fel cum ştie să transforme un produs nou într-un produs depăşit. În paralel, creşterea economică şi industria publicitară rămân investite într-o cultură a tinereţii fără bătrâneţe, a obrazului fără riduri, a lifestyle-urilor extreme şi a bunurilor cu termen de garanţie din ce în ce mai limitat.
Toţi caută angajaţi tineri, artişti tineri, iar curatorii par aleşi pe criterii neotenice din ce în ce mai pronunţate. În acelaşi timp, pensia a devenit un fruct oprit, şi puţini dintre noi mai speră cu adevărat la o bătrâneţe fericită şi lipsită de griji. Dat fiind că prezentul nostru este intim şi demografic legat de un posibil pappy boom şi mammy boom, considerăm că viitorul Europei aparţine bătrânilor. În România de azi tinerii stau şi bătrânii protestează în timp ce casele de asigurări ne ameninţă cu noua generaţie care îmbătrâneşte. Am vrea să urmărim împreună de ce epuizarea, rigiditatea şi anchilozarea au devenit termeni cheie care ilustrează direct cât de profunde sunt panicile şi psihozele gerontofobe ale sistemului economic şi politic actual.
Atelierul va avea loc în perioada 18-20 noiembrie 2011, între 11:00 – 17:00, @subRahova, Strada Sergent Nutu Ion, nr. 2.
Invitați speciali: Akira&Nae (Sefeu), împreună cu persoane vârstince din cartierul Rahova & participanți la proiectul “Vârsta a Patra” de la Căminul Moses Rosen. Înscrierile, până la data de 14 noiembrie. Vă rugăm să ne trimiteți un email cu o explicație scurtă a interesului pentru subiect pe adresa [email protected].
Sara Lehn, agit-prop berlinez, postere şi organizare de activităţi contraculturale la West Germany (Kreuzberg), coordonare de conferinţe progresiste la Interflugs (UdK Berlin), co-conspiratoare la revista Panic Button (Slovacia), participantă la Sieg of Sonne Orakel (SoSO).
Ştefan Tiron, traficant de informaţie, membru F.R.R., bursier, iniţiator Cozzzzzzzzmonautica, colaborator în cadrul proiectului de ecologie urbană/biologie invazivă.
Akira, membru fondator comix SEFEU, celebru mangaka din Braşov/Întorsura Buzăului, contributor la primul fanzin Manga.Inc, revista Otaku Magazine şi CosplayGen, un lucrător neobosit întru zămislirea benzilor desenate.
Nae studiază arhitectura sediilor de supereroi, iniţiază revista COAPSE, este membru fondator comix SEFEU, pictor de biserici, contributor la Manga.Inc, Otaku Magazine, un lucrător neobosit întru zămislirea benzilor desenate.
RID este un proiect iniţiat de Biroul de Cercetări Melodramatice, Ştefan Tiron şi Raluca Voinea împreună cu Beate Köhler, care va avea loc în perioada Noiembrie 2011-Mai 2012. Proiect sprijinit de Goethe-Institut Bukarest.
Mai multe informații puteți găsi pe blogul proiectului și pe pagina de Facebook a evenimentului.
2 comentarii
Pingback: The Chomsky-Foucault Debate, partea a treia | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Cum s-o bucuri pe bunica | TOTB.ro - Think Outside the Box