Atelier de design interactiv și fabricație digitală

0

Modulab vă invită în perioada 17-21 decembrie la workshopul de design interactiv și fabricație digitală. Workshopul oferă introducere și noțiuni de bază de electronică embrionară printr-o abordare teoretică și prezentarea componentelor care vor fi folosite în cadrul atelierului (senzori, actuatoare, servo-uri, micro-controlerul Arduino etc.).

Participanții vor învăța diferite metode de interacțiune, vor ști să găsească soluții tehnice pentru ele și vor avea o imagine a spectrului de aplicații. Fiecare dintre ei va veni cu o propunere de instalație interactivă pe care o va finaliza în cadrul atelierului.

Designul parametric și noile metode de fabricație digitală au un impact masiv în domenii precum arhitectură sau design de peste un deceniu, odată cu schimbarea paradigmei mecanice cu cea digitală. Acum asistăm la o nouă schimbare de paradigmă, cea interactivă, lansată de explozia device-urilor care facilitează comunicarea computerelor cu obiectele din mediul real cu ajutorul senzorilor și al altor accesorii specifice. Pentru a ține pasul cu evoluția acestor domenii, tinerii din industriile creative trebuie să caute în zonele para-universitare care au la bază filosofia învățării prin experiementare, do it yourself (mișcarea maker) și care constituie un nou model de cunoaștere, cu sursă deschisă.

Demersul constituie, de fapt, un proiect de artă colaborativă organizat sub forma unor worshopuri. Atelierele își propun să facă designul interactiv și fabricația digitală accesibile unui grup de tineri/studenți artiști, designeri, arhitecți și cei care operează în industriile creative (advertising), să îi ajute să se împrietenească cu tehnologia și să depășească blocajele cu care majoritatea non-programator și non-inginerilor se confruntă. Tehnologiile prezentate în cadrul workshopurilor sunt accesibile din punct de vedere financiar oricărui student și au la bază filosofia open surce (atât software cât și hardware) și “make movement” (trendul Do It Yourself).

Teoreticienii compară Arduino cu revoluția Gutenberg sau revoluția digitală pentru că face programarea accesibilă non-programatorilor în același fel în care computerul personal a făcut accesibilă informatica non-informaticienilor, iar impactul asupra industriilor creative va fi similar.
Într-un sens mai larg, prin aceste workshopuri, Modulab le va oferi oamenilor creativi noi instrumente de expresie artistică și explorare conceptuală cu ajutorul tehnologiei, contribuind astfel crearea unei comunități de artiști/oameni creativi (care se vor întâlni în cadrul workshopurilor) pentru a lucra împreună, a colabora și a dezvolta proiecte pornind de la noie skill-uri și tool-uri dobândite.

Aceste workshopuri vin pe fondul unei lacune în programa universităților locale de profil, care nu pot oferi cursuri și seminarii despre ultimele tehnolgoii și posibilități în domeniul lor. Un alt scop este acela de a promova tinerii participanți și lucrările realizate în cadrul workshopurilor printr-o expoziție cu cele mai bune instalații realizate în cadrul atelierelor, dublată de o campanie de comunicare. Dorim ca, în acest fel, să contribuim la dezvoltarea unei comunități open source cu interese comune, ai cărei membrii să continue să colaboreze, să împărtășească informații și, pe termen lung, să contribuie în sens activ (creativ) la comunitatea internatională open source.

Participanții la workshop vor avea la dispoziție din partea Modulab plăci Arduino și diferite tipuri de senzori și accesorii pe tot parcursul workshopului și sunt încurajați să aducă de acasă orice aparate electronice ale căror componente se pot recicla, orice tipuri de senzori, motoare sau alte componente. Fiecare participant este rugat să vină cu propriul laptop pentru a lucra în cadrul atelierului.

Target: designeri, arhitecți, artiști, muzicieni, creativi din advertising, începători interesați de domeniu.

Număr participanți: Pentru că nu putem lucra în mod eficient cu un număr foarte mare de oameni, doar primii 20 de aplicanți vor putea participa.

Pentru înscrieri, mergeți la www.modulab.ro

Taxa participare: 200 ron.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger