Ateii din România: puţini, tineri, educaţi, de dreapta şi intoleranţi

15

Ateii sunt mai intoleranţi decât majoritatea românilor faţă de aproape toate grupurile sociale în legătură cu care au fost chestionaţi: romi, sectanţi, maghiari, musulmani, evrei, săraci, reiese dincercetarea Religie şi comportament religios, realizată de Fundaţia Soros România.

Fundația Soros România

Singura excepţie în acest şir de intoleranţă o reprezintă homosexualii, faţă de aceştia ateii manifestând mai multă toleranță decât media naţională. Rezultatele sunt surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât în alte ţări ateii se remarcă printr-o toleranță mult mai ridicată decât restul populaţiei.

Cercetarea arată că opţiunea religioasă nu influenţează gradul de toleranţă al ateilor, care replică intoleranta grupurilor sociale din care fac parte: a tinerilor sub 30 de ani, a persoanelor cu venituri medii şi mari, a persoanelor cu educaţie superioară.

Analiza grupului ateilor/agnosticilor/persoanelor fără religie – convenţional încadrate în cadrul cercetărilor sociologice la categoria „atei”  – este prima de acest fel din România, realizând un profil complet al acestei categorii pe trei dimensiuni: profil socio-demografic, opţiuni politice şi gradul de toleranţă.

Nu doar în ceea ce priveşte gradul de toleranţă ateii întrec media naţională, ci şi în ceea ce priveşte interesul scăzut pentru politică: 66% dintre atei, faţă de 57% eşantionul naţional, declară că sunt puţin şi foarte puţin interesaţi de politică.

Ca şi poziţionare ideologică, ateii se auto-declara în mod egal de dreapta şi de stânga, cea mai mare parte a lor, 56%, aşezându-se la centrul liniei ideologice.

8% dintre ei afirmă că preferă politicile economice de stânga, în timp ce politicile economice de dreapta atrag 47% dintre atei.

Pe de altă parte, ateii replică fidel opţiunile electorale ale eşantionului naţional, chiar şi în ceea ce priveşte opţiuni precum partide populist-nationaliste. Profilul socio-demografic al ateilor arată că sunt un grup foarte tânăr şi cu un nivel de educaţie simţitor mai ridicat decât media naţională: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare. Din punctul de vedere al veniturilor, ateii stau mai bine decât media romanilor; 85% dintre ei declară că au câştiguri lunare de cel puţin 900 RON, faţă de 69% dintre români care au un venit similar; iar 10% dintre respondenţi au indicat venituri de minim 4000 RON lunar, în timp ce, pentru acelaşi nivel de câştiguri, procentul naţional este de 2%.

Ateii sunt mai greu de găsit în Moldova şi mai uşor în Muntenia. 59% dintre aceştia locuiesc în Bucureşti sau în alte oraşe mari şi foarte mari.

Cercetarea „Religie şi comportament religios”a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Palada şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros. Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania Internaţional Brand Consultants.

Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele şi fisa tehnică a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundaţiei Soros.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupa valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţa politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România. În perioada următoare, Fundaţia Soros România va da publicităţii şi alte date obţinute în cadrul cercetării.

Pe pagina de internet a Fundației Soros puteţi găsi analize asemănătoare dedicate:

 

Foto: Motifake.com

 

 

 


15 comentarii

 1. numele site-ului e think outside the box. poate ca statisticile arata ca ateii sunt intoleranti, dar dupa parerea mea acest articol are tendinta de a ii categorisi pe atei intr-un mod negativ. eu unul sunt ateu, si sunt intr-o masura indignat de religie( se iau decizii de ex. de ce se construiesc noi catedrale mai si mai mari, in loc sa renoveze alte scoli/spitale.) nu incerc sa conving pe nimeni sa devina ateu, si nu categorisesc oamenii religiosi, si ma astept la acelasi lucru din partea lor.

  • Dar de ce sa-ti iei tu masina cand poti sa zugravesti gradinita de langa tina?! Dar de ce sa comparam capra cu varza daca ele nu prea sunt inrudite?

   • Contraargumentul tau este lipsit de logica , argumentul lui , din unct de vedere obiectiv, se refera la faptul ca Romania are un buget si de acolo banii ar trebui sa fie folositi in scopul societatii nu in scopul unor deitati inventate de niste locuitori in desertul din tarile arabe, iar cat despre atei , da eu sunt ateu si telul meu in viata este stiinta , ratiunea, logica si demonstrarea ca omul poate avea un set de moralitati si poate traii fara a fi nevoit sa fie ”robul”sau ”roaba” nimanui , personal nu am nevoie de pastor ca nu sunt oaia nimanui .

 2. interesant ca sondajul a fost facut de o fundatie care poarta numele unuia dintre cei mai bogati evrei din lume, ajuns in posesia acestei averi…..pai….nu se agita lumea degeaba pe wall street nu?

 3. “10% dintre respondenţi au indicat venituri de minim 4000 RON lunar, în timp ce, pentru acelaşi nivel de câştiguri, procentul naţional este de 2%” – interesant. Parca merita sa fii ateu. Hahaha. Glumesc. Studiul e stupid incepand cu descrierea. <>…….Analiza completa?????? V-ati imbatat? Duceti-va acasa. Cum poti sa afirmi <> despre asa ceva? E o analiza facuta la un pahar de bere intr-o dupa-amiaza plictisita. Singura cifra interesanta cu adevarat lipseste – procentul de atei din populatie.

  • Probabil sub 1%. Pe mine ma dereanjeaza ca ii baga pe agnostici si pe persoanele fara religie in aceeasi oala. Fara religie nu inseamna fara credinta, ci inseamna doar ca te opui unui fenomen de masa. Probabil sunt prea putini.

 4. Interesant! Nu stiam de acest studiu. Fiind eu insami in categoria studiata si avand majoritatea prietenilor la fel, pot spune ca da, s-ar putea sa fie niste tendinte nu de intoleranta, ci elitiste, la ateii din Ro. Sentimentul de singuratate, de marginalizare pentru ca faci parte dintr-o minoritate care e discriminata tocmai ca gandeste mai mult ar putea sa fie la originea acestei atitudini. E normal ca aceasta tendinta sa fie mai redusa in societati cu un nivel de educatie si intelegere mai ridicat.
  Iarasi, studiul cred ca e viciat de varsta ateilor. Exista atei in varsta (si peste 80 ani), dar pe multi amintirea comunismului ii face sa nu se declare transant atei. Pentru ca in comunism ateismul era o religie. Acestia sunt mai toleranti fata de altii, dar de asemenea, as putea spune, fara a ma baza pe un studiu, ca si ei castiga mai bine decat media. Ateism inseamna de fapt nonconformism de multe ori, benefic si in activitati economice.
  Ateii sunt o minoritate, atitudinea lor e data de statusul lor.

 5. Normalitate: restectarea ateilor, monarhiilor si a credintei.
  Necesitate: ignorarea homosexualilor ce folosesc masca ateismului. Ei distrug umanitatea, familia si viitorul copiilor atat al ateilor cat si al credinciosilor.

  Bibliografie:

 6. Pai si daca eu cred ca lumea in care traim are la baza un creator care a supravegheiat evolutia sau macar a contribuit la ea, un DumneZEU care e undeva(sau exista cumva fiinte urmase ale creatorului) si cu mare posibilitate sa fim dupa chipul si asemanare sa, si imi conduc viata dupa vorba “bine faci bine gasesti”, dar nu cred in popi, in sistemul bisericesc de manipulare si de colectare a banilor de la prosti, eu cum ma numesc? Poate ma lamureste cineva. Si da, am un venit destul de mare 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger