După atacurile teroriste de vinerea trecută, premierul francez Manuel Valls a anunţat că summitul ONU pe schimbări climatice, care ar este programat să aibă loc în Paris la sfârşitul lunii, se va “reduce doar la negocieri”, concertele şi evenimentele festive urmând să fie anulate, acţiunile de protest urmând să fie şi ele regândite. Faptul că summitul nu va fi anulat, în ciuda pierderii a 129 de vieţi, este important, scrie City Lab, în condiţiile în care liderii ce vor participa la conferinţă ar urma să adopte un acord global pentru reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon. Acesta este văzut ca ultimă soluţie pentru împiedicarea unei încălziri a planetei cu două grade Celsius, pragul după care se crede că efectele cele mai nocive ale schimbărilor climatice ar urma să fie ireversibile. Printre acestea se numără intensificarea mareelor, acidificarea mărilor, furtuni şi secete de proporţii, precum şi răspândirea violenţei în rândul oamenilor, efectele schimbărilor climatice fiind asociate şi cu răspândirea radicalismului.
Atacurile din Paris pot fi considerate un exemplu în acest sens. Seceta amplificată de schimbările climatice a contribuit la înăsprirea condiţiilor de viaţă din Siria, ceea ce a condus la dezvoltarea mişcării ISIS. În perioada 2007-2010, seceta record din Cornul Abundenţei a dus la pierderi de recolte şi, în consecinţă, la creşterea preţurilor alimentare şi la migrarea în masă a familiilor de agricultori în centre urbane aglomerate deja de refugiaţi irakieni, susţine un studiu publicat anul acesta în jurnalul ştiinţific american Proceedings of the National Academy of Sciences. Potrivit platformei Politifact, care citează studiul cu pricina, acest influx de oameni a accentuat probleme precum şomajul şi corupţia şi nemulţumirile faţă de regimul Bashar al-Assad, care nu a făcut faţă situaţiei. În 2011, toate aceste nelinişti au erupt în revoltele siriene.
“Odată cu începerea războiului, toţi actorii preexistenţi au profitat de situaţie pentru a-şi urmări interesele – ISIS a fost unul dintre ei, colapsul Siriei asigurându-i teren fertil pentru acţiunile sale”, a spus co-autorul Richard Seager, profesor de climatologie la Columbia University. Asta nu înseamnă că schimbările climatice au cauzat apariţia ISIS sau atacurile din Paris, ci că rolul lor a fost indirect. Furia şi nemulţumirile provocate de secetă şi de momentul în care a venit aceasta a avut un efect de cascadă care, combinat cu alte ameninţări, rezultă în vărsări de sânge. În prezent, sunt prevăzute mai multe consecinţe violente ale schimbărilor climatice, mai ales în regiunile măcinate de frământări politice şi economice. Liderii care se vor întâlni la Paris ar trebui să aibă în vedere şi acest aspect şi să acţioneze pentru a împiedia toate formele de violenţă pe care le implică schimbările climatice: teroare, foamete, sete, inegalitate şi extincţie, atacurile recente sporind astfel miza summitului.