Astronomii oceanelor: Balenele cu cocoaşă migrează drept înainte

0

Balenele cu cocoaşă urmează, în mod straniu, un drum drept timp de săptămâni întregi, s-a observat în cadrul unui proiect de opt ani de zile care a studiat obiceiurile de migraţie ale mamiferelor.

Rezultatele arată că balenele cu cocoaşă folosesc o combinaţie între poziţia Soarelui, magnetismul Pământului şi chiar harta stelelor pentru a se ghida în călătoriile lor de 16.000 de kilometri.

“Balenele cu cocoaşă traversează unele dintre cele mai turbulente ape din lume, cu toate acestea, ele merg drept”, spune Travis Horton, cercetător la Universitatea din Cantebury. “Ele se orientează după ceva extern lor, nu după ceva intern”, mai spune acesta.

Balenele cu cocoaşă se hrănesc pe timpul verii lângă oceanele polare şi migrează către oceanele calde tropicale iarna, unde se împerechează şi se nasc puii. O călătorie dus se poate întinde pe o lungime de peste 8.000 de kilometri, mamiferele fiind una dintre speciile care migrează pe distanţele cele mai mari din lume.

Pentru a înţelege mai bine migraţia balenelor, cercetatorii au implantat dispozitive de urmărire prin satelit în şapte balene din sudul Atlanticului şi în nouă balene din nodul Pacificului, urmărindu-le din 2003 până în 2010.

Cercetătorii au observat că, în ciuda curenţilor de suprafaţă, furtunilor şi altor evenimente, balenele cu cocoaşă nu deviază mai mult de 5 grade de la drumul lor drept.

Foto: Reuters

Sursa: wired.com

Cititi si:

Vanatorii de balene si activistii se bat cu tunuri de apa in largul Antarcticii

Cat gunoi incape intr-o broasca testoasa

Esuarea balenelor, o avertizare de cutremur?

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger