Astronomii au descoperit o planetă de diamant

1

Astronomii cred că au descoperit o planetă de diamant. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester, mai exact, spun că mica planetă de diamant a fost odată o stea în Calea Lactee.

Echipa internațională de cercetători a descoperit, inițial, o stea neobișnuită, denumită pulsar, și au urmărit-o folosind un telescop dintr-un observator din Cheshire. Astfel, cercetătorii au observat atracția gravitațională a unei mici planete care orbita pulsarul.

Pulsarii sunt stele mici care se învârt, cu un diametru de mai puțin de 16 kilometri, mărimea unui oraș mic, și care emit unde radio.

Cercetătorii cred că planeta din diamante este rămășița stelei originale, restul materiei fiind aspirată de pulsar.
Planeta este mică, întinsă pe mai puțin de 64 de mii de kilometri, aproximativ de cinci ori diametrul Pâmântului.
Dar fiind atât de aproape de pulsar, dacă ar fi mai mare ar fi distrusă de forța gravitațională a stelei, care are 10.000 de rotații pe minut și are o masă de 1.4 ori mai mare decât a soarelui.

Cercetătorii spun că planeta este alcătuită din oxigen și carbon, întrucât o stea din elemente mai ușoare precum hidrogen și heliu ar fi prea mare pentru a se încadra în timpul de orbitare măsurat. Densitatea arată că materialul din care e făcută este cu siguranță cristalin, adică mare parte din stea este similară diamantelor.

Sursa: Daily Mail


Un comentariu

  1. BPM 37093 se numeste obiectul, dar l-au botezat deja Lucy după un cântec Beatles. E o pitica alba, nu o planeta. O pitica alba e ceea ce ramane dupa ce o stea (din secventa principala, cu masa < 8 mase solare) isi consuma combustibilul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger