Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie din Univers

1

Astronomii au descoperit cel mai vechi şi mai îndepărtat obiect din Univers – o galaxie atât de îndepărtată încât luminii sale i-au trebuit 13,2 miliarde de ani să ajungă la Pământ. Aglomerarea de stele, praf şi gaz a fost zărită de telescopul spaţial Hubble al NASA, informează Daily Mail.

De fiecare dată când astronomii se uită în spaţiu, ei văd înapoi în timp. Această galaxie este atât de îndepărtată încât oamenii de ştiinţă o observă în vremurile de început ale universului, la doar 480 de milioane de ani după Big Bang.

“Ne întoarcem foarte aproape de primele galaxii despre care credem că s-au format la 200-300 de milioane de ani după Big Bang”, spune dr Garth Illingworth, profesor de astronomie la Universitatea din California, Santa Cruz.

Lumina stelelor din apropiere ajunge în doar câţiva ani la Pământ, dar lumina stelelor îndepărtate şi galaxiilor călătoreşte timp de milioane sau miliarde de ani prin spaţiu pentru a ajunge la Pământ.

Galaxia proaspăt descoperită este doar a o suta parte din dimensiunea Căii Lactee, spun cercetătorii. Distanţa la care se află, însă, este enormă – 13, 2 miliarde de ani.

Cercetătorii au mai găsit şi alte trei galaxii din aceleaşi vremuri, însă pentru a găsi galaxii şi mai vechi de atât trebuie să aştepte înlocuirea telescopului Hubble cu unul nou, James Webb.

Astronomii au mai observat că în perioada între 480 de milioane şi 650 de milioane de ani după Big Bang, rata naşterii stelelor în Univers a crescut de zece ori. “Este o creştere uimitoare într-o perioadă aşa scurtă de timp”, spune profesorul Illingworth.

Foto: Flickr / rmforall

Citiţi şi:

VIDEO. A fost descoperită cea mai mare gaură neagră care poate înghiţi întregul sistem solar

Futurologul Michio Kaku: Va trebuie, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Un telescop NASA a depistat 54 de planete prielnice vieții » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger