Astronomii au decis: culoarea Căii Lactee este … albul. Dar nu orice fel de alb

0

Specialiştii în astronomie au descoperit culoarea exactă a Căii Lactee, galaxia care ne este cămin şi i-au dat o descriere adecvată. Pentru a afla culoarea, ei erau nevoiţi să privească galaxia din afara ei, ceea ce, desigur, este o sarcină imposibilă, având în vedere că Pământul nostru se află în galaxie. Aşa că au aplicat metoda comparaţiei.

 

Prin comparaţie cu diferite tipuri de stele din alte galaxii, culoarea rezultată este, nesurprinzător, albul. Dar nu orice fel de alb, ci albul zăpezii de primăvară la o oră de la răsărit sau cu o oră înainte de apus. Concluzia a fost prezentată la a 219-a întâlnire a Societăţii Americane de Astronomie (SAA). „Pentru astronomi, culoarea unei galaxii este un parametru extrem de important. Ea ne spune, de fapt, cât de „bătrâne” sunt stelele din galaxie, cât de recet s-a format aceasta, dacă se formează acum sau s-a întâmplat acum miliarde de ani”, a explicat profesorul Jeffrey Newman de la Universitatea din Pittsburgh.

În opinia lui, analiza Căii Lactee în acest sens a fost îngreunată nu numai de faptul că ne aflăm în galaxie, ci şi de praful stelar prezent în ea, care face ca astronomii să poată vedea numai la distanţe de una-două mii de ani lumină, în orice direcţie. Totuşi, profesorul şi un student de-al său au încercat să pună, într-un final, Calea Lactee pe harta galaxiilor cu culori definite, cunoscute până acum. Au adunat informaţii prin Sloan Digital Sky Survey despre aproximativ un milion de alte galaxii. Au comparat datele respective cu ce se ştia despre masa Căii Lactee, cu rata de formare a stelelor, căutând similarităţi cu alte galaxii. Analizând culorile galaxiilor aproape identice, din toate aceste puncte de vedere, echipa a putut stabili o medie, un numitor comun de culoare şi, astfel, au venit cu măsurătoarea care să indice precis în ce nuanţă ar trebui să vedem Calea Lactee, dacă am putea să o privim din exteriorul ei.

„Cea mai bună descriere pe care o pot face este că, dacă aţi privi zăpada de primăvară, care are şi o anumită structură, la aproximativ o oră după răsărit sau cu o oră înainte de apus, aţi vedea acelaşi spectru de lumină pe care un astronom extraterestru, din altă galaxie, l-ar descoperi uitându-se la Calea Lactee”, a explicat profesorul Newman. Această „temperatură a culorii” se situează undeva între becul clasic incandescent şi lumina soarelui la prânz: ambele albe, dar subtil diferite. Ce spune culoarea despre galaxia noastră? „Se pare că galaxia se află între două faze ale existenţei sale, putem spune, pe baza culorii ei, că rata de formare a stelelor în interiorul Căii Lactee a scăzut de-a lungul timpului, acum nu este atât de intensă. Galaxia este, în acest moment, într-un stadiu al evoluţiei sale extrem de interesant”, a conchis Newman.

 

Sursa şi foto: BBC

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger