Astrofizicienii au descoperit cea mai complexa molecula organica dintre stele

4

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Astrofizica din Canare si de la Universitatea din Texas au identificat una dintre cele mai complexe molecule organice descoperite pana acum in mediul interstelar, mai precis spatiul dintre stele, ceea ce ar putea elucida un mister vechi de zeci de ani privind producerea de molecule organice in spatiu.

“Am detectat prezenta unor molecule de antracen intr-un nor dens pe directia stelei Cernis 52 din constelatia Perseus, la circa 700 de ani lumina distanta de Soare”, explica unul dintre cercetatorii spanioli, Susana Iglesias Groth, citat de Science Daily. Dupa parerea sa, urmatorul pas este investigarea prezentei aminoacizilor. Si asta pentru ca moleculele de genul celor de antracen sunt prebiotice, iar daca sunt supuse radiatiei ultraviolete si combinate cu apa si amoniac, pot produce aminoacizi si alti compusi esentiali pentru dezvoltarea vietii.

“Acum doi ani”, continua Iglesias, “am gasit dovezi despre existenta unei alte molecule organice, naftalina, in acelasi loc, asa ca totul indica faptul ca am descoperit o formatiune stelara bogata in chimie prebiotica”. Pana acum, antracenul a fost depistat numai in cadrul meteoritilor, niciodata in mediul interstelar. Forme oxidate ale acestei molecule sunt des intalnite in sistemele vii si sunt active biochimic. Pe Terra, antracenul oxidat este un compus de baza al plantelor aloe si are proprietati antiinflamatorii, iar noua descoperire arata ca o parte din componentele cheie din chimia prebiotica terestra sunt prezente si in materia interstelara.

Foto: Structura unei molecule de antracen

Tags:4 comentarii

 1. Pe Marte a fost gasit nisip, care este materia prima pentru constructia catedralelor gotice. Avem incredere ca nu mai este mult si vom gasi si aceste catedrale.

  > Dupa parerea sa, urmatorul pas este investigarea prezentei aminoacizilor.

  De fapt, urmatorul pas dupa detectarea nisipului de pe Marte ar fi “investigarea prezentei” geamurilor de tip termopan.

  > … daca sunt supuse radiatiei ultraviolete si combinate cu apa si amoniac,
  > pot produce aminoacizi si alti compusi esentiali pentru dezvoltarea vietii.

  La fel si nisipul martian daca este tratat cu soda si alti oxizi, cand este supus incalzirii, “poate” produce sticla folosita la fabricarea termopanelor.

  > “am gasit dovezi despre existenta unei alte molecule organice, naftalina,
  > in acelasi loc, asa ca totul indica faptul ca am descoperit o formatiune
  > stelara bogata in chimie prebiotica”

  Tot in prezenta nisipului martian s-au gasit dovezi despre existenta unui alt mineral folosit la fabricatia sticlei colorate, si anume oxizii de fier. Asadar, nu mai este decat o chestiune de timp pana cand vor fi descoperite vitraliile utilizate la constructia catedralelor gotice.

  > … noua descoperire arata ca o parte din componentele cheie din chimia
  > prebiotica terestra sunt prezente si in materia interstelara.

  Descoperirile de pe Marte arata ca o parte din mineralele necesare pentru constructia catedralelor gotice sunt prezente pe alte planete.

  • Semidoctul nu e prost destul dacă nu e și fudul…

   Ia niște meditații de termodinamică și astrofizică și dup-aia poți încerca să fii ironic (adică după ce înțelegi un pic fenomenul).

  • Comentariu de 2 lei dom’ petronius. Tipic pentru romanul semi-doct si autosuficient care le stie pe toate:

   “> … daca sunt supuse radiatiei ultraviolete si combinate cu apa si amoniac,
   > pot produce aminoacizi si alti compusi esentiali pentru dezvoltarea vietii.

   La fel si nisipul martian daca este tratat cu soda si alti oxizi, cand este supus incalzirii, “poate” produce sticla folosita la fabricarea termopanelor.”

   Ignori total mediul:
   -> radiatiile ultraviolete se gasesc din abundenta in univers, apa este si ea una dintre cele mai abundente molecule din univers, etc. Corelat cu dimensiunea enorma a universului rezulta ca afirmatiile cercetatorului in cauza sunt cel putin de bun simt 🙂

   -> revenind la pseudo-analogia ta: nisipul este un alt element de mediu . El este necesar catedralelor gotice. Nisipul, daca s-ar afla intr-o incinta perfect izolata si de nepatruns nu ar ajunge vreodata sa fie folosit la constructia catedralelor. Argumentul tau pe aceasta premisa se bazeaza. Totusi, pe o planeta pe care substante anorganice pot evolua in substante organice si ulterior in diverse forme de viata (si exista viata, chiar daca intr-o forma foarte primitiva si pe Marte), si eventual chiar in forme de viata inteligente, nisipul ala are sanse de a fi utilizat in diverse constructii, mai devreme sau mai tarziu 🙂

   • Unul din lucrurile pe care le uita sa le mentioneze cercetatorii care cred in teoria[!] evolutiei (plecand ca premiza in tot ceea ce fac de la evolutie, NU de la aflarea adevarului) este ca matematic calculand posibilitatea ca o proteina sa apara in acest mod este imposibila; probabilistic valoarea este atat de mica incat indiferent de cat timp disponibil ai avea si spatiu (miliarde de ani si miliarde de ani-lumina) nu se poate concretiza…Si pana la ADN, si complexitatea unei singurere celule mai e cale lunga.
    Matematic e mai usor sa crezi intr-un Creator…ideea e ce alegi, caci sigur va trebuie sa crezi in acel lucru pe care nu-l vei stii cu siguranta — desi daca il cauti pe D-zeu cu totul El iti va da toate dovezile de care ai nevoie tu si mai mult 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger