Astra și-a desemnat câștigătorii: 8 filme de urmărit

0

Cea de-a 23-a ediție a Festivalului de Film Astra de la Sibiu s-a încheiat aseară după o săptămână întreagă de documentare provocatoare și emoționante. Juriul festivalului a ales filmele câștigătoare dintre cele patruzeci de documentare incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă. Îmbinând înregistrări contemporane cu fotografii și înregistrări audio din anii ’80, documentarul etnografic Changa Revisited urmărește dinamica trecut-prezent a unei comunități de Ilparakuyo Maasai din Tanzania, formate în jurul actualului pater familias, Toreto di Koisenge.

 

The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film care zugrăvește viața unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală și aduce pe ecran compoziții vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Din aceeași secțiune competițională, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenție un subiect fierbinte al lumii contemporane, migrația, printr-un mix de realitate și ficțiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.


 

A Mere Breath (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016 urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica unei familii din Copșa Mică: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei.

 

Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul Angela. Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă.

 

Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski), un duios mozaic vivant, ce îşi concentrează privirea asupra locuitorilor vârstnici ai unei clădiri de locuințe publice.

 

Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc a fost acordat filmului Those (regia Krizstina Meggyes) care foloseşte o serie de interviuri cu localnici pentru a arăta cum construcția unei tabere de refugiați lângă un oraș maghiar îi divizează cetățenii, dovedindu-se, însă, doar vârful unui aisberg de conflicte.

 

Astra Film a acordat Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România.

De asemenea, Astra Film Festival a oferit Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Filmul său Sieranevada a deschis ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin.

Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști de top din industria cinematografică internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger