Astra Film Junior: Educația copiilor prin filme documentare

0

Astra Film Junior, laureat al Galei Societații Civile în 2012 la secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare, este singurul program de educație vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor și adolescenților. Festivalul, devenit între timp de sine stătător, își propune să dezvolte apetitul și gustul elevilor pentru film și să stârnească interesul copiilor pentru filmul documentar folosit ca metodă de educație.

În plus, anul acesta, accentul va cădea asupra unor teme ecologice. Elevii de școala primarî și de gimnaziu vor avea ocazia să vizioneze serialul de succes Esperanto, copiii apei, o producție Gedeon Programmes (Franța, 2012). Serialul a fost lansat în Franța, la 22 martie, în acest an, de ziua mondială a apei. Tot elevilor până la 14 ani li se adresează și serialul Cum se fabrică, o producție Maj Productions, Canada. Vor fi prezentate episoade care abordează și teme legate de apă.

Pentru liceeni, Astra Fim Sibiu a pregătit documentarul Chemerical, al doilea documentar de mediu produs de Andrew Nisker. Filmul abordează dezbaterea despre toxine și despre produsele toxice pe care le folosim zi de zi într-un mod cu adevărat informativ și distractiv, fără a face pedagogie ci, mult mai important, oferind soluții la îndemâna tuturor. O altă surpriză pentru liceeni va fi proiectul Școala Discovery, care va fi prezentat de Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est al Discovery Networks.

Astra Film Junior 2012 include și un concurs de desene pentru copiii de școală primară, pe tema apei, alături de un alt  concurs, de mesaje ecologice privind protecția apei, pentru elevii de gimnaziu. Desene și mesajele pentru aceste concursuri au fost primite doar in peturi Bucovina de 0,5 litri, în ideea de a recicla sticlele de apă date copiilor la Festival și de a-i implica într-un proiect Astra Film Sibiu 2012 numit ReciclART – de construire a unor obiecte de artă realizate din peturi.

Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi. În aprilie 2012, proiectul AFJ a fost solicitat să fie desfașurat la nivel național, în cadrul programului Școala altfel.

Încă de la prima ediție, din 2009, Astra Film Junior a fost gândit ca o alternativă la programele TV care încearcă transformarea publicului dupa principiul „devin ceea ce vîd”. Proiectul urmărește, în plus, îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare nu la televizor, ci la cinematograf. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi.

Astra Film Junior 2012 se desfășoară la Sibiu între 15 si 18 octombrie. Programul Astra Film Festival poate fi consultat integral aici.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger