Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugurează duminică, 30 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, programul special ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. ECOcinematogrAFF va fi un program complex în care publicul este întâmpinat cu filme, muzică şi un Târg de bucate tradiţionale.
de Adi Dohotaru. Sursa: Slicker
Cele patru filme diferite tematic şi stilistic, dar în egală măsură captivante şi provocatoare, sunt: Acasă (Home, Franţa, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regia şi producţia Tracy Worcester, Gândeşte global, acţionează local (Solutions locales pour un désordre global, Franţa, 2010), regia Coline Serreau şi Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl.
Documentarele nu se mulţumesc să tragă semnale de alarmă prin intermediul unor imagini şi interviuri relevante, filmate şi realizate în toată lumea, ci şi oferă soluţii eficace, de care trebuie să ştim şi pe care putem să le punem în practică, la rândul nostru.
ECOcinematogrAFF are rolul de a-i conştientiza pe spectatori, într-o manieră accesibilă, asupra unor teme legate de hrană, de mediu înconjurător şi resursele sale, şi implicit asupra viitorului societăţii umane. Dacă, în cei aproape 20 de ani de existenţă, AFF le-a deschis ochii către lume, prin intermediul filmului documentar, zecilor de mii de participanţi la eveniment, a venit vremea ca publicul deja fidelizat, precum şi publicul larg, să aibă şansa de a cunoaşte mai bine problemele planetei şi ale omenirii.
“Nu am putut trece cu vederea faptul că vin tot mai multe documentare care vorbesc (mai bine spus, strigă) despre problemele legate de alimentaţie, despre lumea chimizată în care trăim, iar pe televiziuni nu se pot vedea astfel de producţii”, declară Dumitru Budrala, directorul festivalului. “Avem bucuria ca filmul Afacerea cu Porci să fie prezentat în premieră, în România, în prezenţa regizoarei din Anglia”.
Cel mai important eveniment în domeniul filmului documentar din Europa Centrală şi de Est, Astra Film Festival (25-30 octombrie) şi-a asumat, încă din 1993, misiunea de a aduce în atenţia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu doar de cineaşti, ci şi de jurnalişti, activişti şi educatori. Astfel, AFF a devenit, atât pentru profesioniştii şi studenţii din domeniu, cât şi pentru publicul larg, indiferent de vârstă, Casa documentarului din România.
Astra Film Festival este organizat de Muzeul Astra și Astra Film din Sibiu, cu sprijinul CNC, Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, ICR.