Asteroizii considerați responsabili de dispariția dinozaurilor au fost exonerați

1

Familia de asteroizi Baptistina și-a recăpătat onoarea, anunță majoritatea site-urilor de specialitate, după ce recente măsurători și analize realizate de NASA au demonstrat că aceste corpuri cerești nu aveau cum să fie sursa impactului cu Pământul, impact considerat motivul dispariției dinozaurilor.

 

”Nu ei au făcut-o!”, spun cercetătorii despre asteroizii arătați cu degetul până acum. În 2007, un amplu studiu identifica un membru al acestei familii ca fiind vinovatul pentru dispariția dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani. Noile observații disculpă familia de corpuri cerești botezată Baptistina. Studiul inițial arăta că asteroidul ucigaș s-ar fi desprins din această familie și s-ar fi lovit de Pământ. Dar noile măsurători NASA spun că asteroizii Baptistina s-au format abia acum 80 de milioane de ani, ceea ce face aproape imposibilă ruperea și deplasarea singulară a unui membru al familiei într-un timp atât de scurt (impactul ucigaș având loc acum 65 de milioane de ani).

Noile măsurători s-au bazat pe dimensiunile asteroizilor și pe calcularea exactă a traiectoriilor acestora (dinspre prezent către trecut). Datele arată că asteroizi din această familie nu ar fi avut suficient timp ca să treacă prin desprinderea de grup și coliziunea cu Pământul, dat fiind momentul nașterii lor. Rezultatul analizelor a fost făcut public de Amy Mainzer, cercetător NASA, autoare a studiului asupra acestor noi descoperiri, apărut în The Astrophysical Journal. ”Ca urmare a acestor rezultate, nu putem spune decât că, în continuare, dispariția dinozaurilor rămâne la secțiunea mistere nerezolvate și că investigațiile trebuie reluate”, a conchis și Lindley Johnson, reprezentat al Programului de Observare a Obiectelor din Vecinătatea Pământului al NASA.

 

Sursa: New Scientist

Foto: NASA/JPL-Caltech


Un comentariu

  1. aiureala.. momentul nasterii lor? cum si din ce acum 80 de milioane de ani?.. nici macar toate corpurile ce graviteaza printre Pamint si Marte nu sunt in totalitate cunoscute si “cartate”.. asa ca ma indoiesc de exactitatea calculelor astea prin regresie..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger