Aşteptările femeilor, cel puţin la fel de nerealiste ca ale bărbaţilor când vine vorba de aspectul fizic al sexului opus

0

Bărbaţii se întreabă de multă vreme “ce-şi doresc femeile”. Unii devorează reviste cu sfaturi şi abdomene pline de pătrăţele, care se propun ghiduri înspre descoperirea acestui mister. Alţii recurg la studii ştiinţifice şi concluziile lor. Iar cel mai recent studiu în acest sens arată că aşteptările femeilor (când vine vorba de aspectul fizic, de factorii care duc la un posibil interes sexual) sunt mai degrabă nerealiste, exact cum sunt şi cele ale bărbaţilor când vine vorba de idealul fizic feminin.

Un grup de cercetători condus de Brian Mautz, de la Australian National University, a adunat 105 femei heterosexuale australiene şi le-a prezentat o serie de imagini generate digital cu bărbaţi cu variate caracteristici corporale – de la înălţime la proporţia umeri – talie sau mărimea penisului (când nu se află în erecţie). Femeile au fost rugate să noteze bărbaţii din imagini în funcţie de interesul prezentat ca posibili parteneri sexuali. Rezultatele experimentului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences şi spun că, deşi femeile au considerat un penis mai mare drept mai atrăgător, acesta nu a fost cel mai important factor în deciziile lor. Locul întâi a fost adjudecat de combinaţia umeri laţi – talie îngustă, iar pe poziţia a doua s-a situat înălţimea.

Dar nici cei mai înalţi, mai laţi în umeri şi mai dotaţi vlăjgani prezentaţi în imagini nu au fost consideraţi perfecţi, spun cercetătorii. „Idealul pare să fie undeva în afara ariei de testare”, notează autorii studiului. Mai concret, mai puţin de 2,5% dintre bărbaţii pe care femeile îi întâlnesc în viaţa reală vor fi atât de bine proporţionaţi şi dotaţi precum femeile speră. Bărbaţii care să întrunească scorul perfect la toate cele trei trăsături pe care s-au concentrat oamenii de ştiinţă (înălţime, raport umeri – talie şi mărimea penisului) ar fi extrem de rari şi de greu de găsit în lumea reală, conchide studiul. Desigur, cercetarea nu este perfectă, mai cu seamă că femeile participante au ştiut de la bun început că tot ce văd sunt imagini generate, nu reale. În viaţa reală, alţi factori, precum statutul social, veniturile etc., pot fi mai importanţi decât preferinţele fizice luate în calcul de acest studiu.

Mai mult decât atât, există o evoluţie a preferinţelor care ţine cont de cultură, geografie şi nu numai; în cazul bărbaţilor, spre exemplu, este ştiut că preferinţa pentru idealul feminin cu siluetă subţire este una recentă – în secolul al XIX-lea, spre exemplu, o siluetă mai plină, cu forme, era considerată apetisantă. Astfel, şi preferinţele femeilor pot fi influenţate de evoluţia istorică, culturală, de societatea în care cresc. Plus că există o regulă biologică, valabilă în cazul tuturor speciilor, care spune că femelele (femeile, în cazul nostru) sunt mai mofturoase decât masculii (bărbaţii) când vine vorba de alegerea unui partener, din motive care ţin de evoluţia speciei. Creşterea unui copil, deşi este o responsabilitate comună în familie, în cazul oamenilor, în timpurile moderne, implică o investiţie şi resurse mult mai mari din partea femeii. Astfel, femeile preferă să se concentreze pe bărbaţii mai atrăgători, ca potenţiali parteneri reproductivi, cu care ar putea concepe urmaşi demni de a duce specia mai departe, la rândul lor.

Sursa şi foto: Economist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger