Astăzi, Roșia Montană își serbează ziua la București

0

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane, Alburnus Maior, Asociația București -€“ pro urbe și Re.Generation vă invită azi la “Ziua Roșiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural și cultural excepțional de la Roșia Montană. Evenimentul va fi găzduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Țăranului Român și Clubul Țăranului Român. Intrarea este liberă.

 

Cea de-a treia ediție a Zilei Roșiei Montane în București va consta într-un program complex menit să sublinieze importanța protejării, conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural al Roșiei Montane amenințat cu distrugerea de către proiectul minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Țăranului Român va găzdui proiecții de filme artistice și documentare despre Roșia Montană și alte comunități din lume. În cadrul proiecțiilor, va avea loc și avanpremieră filmului documentar “Aurul în vremea crizei: Valva Neagră” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Țăranului Român cu o expoziție de fotografie despre patrimoniul cultural al Roșiei Montane, prezentări și dezbateri, urmând a se încheia cu un concert susținut de artiștii Chimie și Norzeatic & Avant’€™n’€™Gard.

Roșia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puțin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roșiei Montane, apare pentru prima dată menționat în tăblița cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăblițele cerate, găsite în minele sale, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Roșia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepționale atestând evoluția exploatărilor miniere într-un interval de timp excepțional -€“ 2000 de ani -€“ din perioada pre-romană până în epoca contemporană: șapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale și de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roșiei Montane va avea loc și în alte 30 de orașe din țară și străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta și programul orașelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roșiei Montane.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger