Astăzi începe ONGfest, festivalul organizațiilor neguvernamentale

0

Festivalul Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România a€“ ONGFest este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg. În acest an, ONGFest are loc în parcul Tineretului, între 17 și 19 mai.

Organizat anual, ONGFest își propune să contribuie la sporirea numărului de cetățeni implicați activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ și la creșterea implicării asociațiilor și fundațiilor din România în societate.

Obiectivele ONGFest

* să stabilească unui model de interacțiune directă între ONG-uri și cetățeni, care să devină o tradiție a societății civile;
* să promoveze ONG-urilor mici și medii, mai puțin vizibile, dar care au o contribuție majoră în comunitate;
* să stimuleze dezbaterile publice între ONG-uri, instituții publice, companii, mass-media și cetățeni, reunind actorii societății civile.

Contextul evenimentului

Societatea românească nu înțelege pe deplin sectorul nonprofit. Potrivit Indexului USAID de Sustenabilitate al ONG-urilor Ediția 2007, doar câteva organizații sunt vizibile și acestea sunt active în domenii precum politică, justiție sau mediu. Pe de altă parte, sunt multe ONG-uri active în comunități restrânse, la nivel local, care dezvoltă și implementează proiecte de succes, oferind servicii tinerilor, persoanelor cu dizabilități etc. Aceste organizații au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităților pentru atragerea de fonduri și pentru a-și îmbunătății serviciile.

Publicul nu este familiar cu activitățile desfășurate de ONG-uri și de aceea, majoritatea cetățenilor nu este implicată în activități de voluntariat și nu distribuie 2% din impozitul lor către organizații.

În cadrul ONGfest – Târgul economiei sociale, evenimentele vor fi bazate pe temă economiei sociale ce include organizații active în anumite domenii cum ar fi protecția socială, serviciile sociale, sănătatea, băncile, asigurările, producția agricolă, serviciile de proximitate, educație și formare, cultură, sport și activități recreative, organizatesub diferite forme, cum ar fi: cooperativele, organizațiile de într-ajutorare, asociațiile și fundatiile etc (conform definițiilor acceptate la nivel european).

Mai multe despre ediția 2013 găsiți pe site-ul evenimentului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger